Linkovi

Prvi ekonomski dijalog SAD i Crne Gore: Podrška partnerstvu i pristupanju EU


Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić, putem video konferencije, prisustvuje prvom ekonomskom dijalogu SAD i Crne Gore (Foto: gov.me)
Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić, putem video konferencije, prisustvuje prvom ekonomskom dijalogu SAD i Crne Gore (Foto: gov.me)

Sjedinjene Države i Crna Gora održale su prvi ekonomski dijalog tokom kojeg su potvrdile da žele da prošire angažovanje i da "teže novim ekonomskim, trgovinskim, investicionim i komercijalnim prilikama", navodi se u zajedničkom saopštenju vlada dvije zemlje. Formirane su i radne grupe dvije zemlje u više oblasti.

Dijalog, koji je održan putem video konferencije, otvorili su crnogorski premijer Zdravko Krivokapić, američki podsekretar za ekonomski rast, energiju i životnu sredinu Hoze W. Fernandez i visoki zvaničnik biroa za ekonomiju i biznis Met Marej, uz učešće visokih predstavnika obje vlade, navodi se u saopštenju proslijeđenom iz Stejt departmenta.

"Obje zemlje su snažno pozdravile dijalog kao priliku da se jača ekonomsko partnerstvo dva NATO saveznika i podrži pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji. Razgovaralo se o zajedničkim naporima da se ojača poslovna klima u Crnoj Gori i da se maksimalno razviju bilateralna trgovina i investicije, uključujući i potencijalnu trgovinsku misiju u Crnoj Gori 2022. godine, sa fokusom na čiste izvore energije i informacione i komunikacione tehnologije", navodi se u saopštenju.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs je, povodom dijaloga, tvitovao da Vašington želi "da ojača ekonomsko partnerstvo sa Crnom Gorom i da podrži njen napredak u pristupanju Evropskoj uniji".

Tokom dijaloga su naglašeni uspjesi u pogledu "unapređenja ekonomskog osnaživanja žena" i iskazana riješenost da se osnaže preduzetnice kao "način za razvijanje bilateralnih ekonomskih aktivnosti kroz Inicijativu za obezbjeđenja prilika za ekonomski uspon žena (Providing Opportunities for Women’s Economic Rise (POWER) initiative).

"Obje zemlje naglasile su važnost utvrđivanja okvira za zaštitu ključne infrastrukture, uključujući telekomunikacije i sajber mreže, od stranih uticaja", ističe se u saopštenju.

Sjedinjene Države su, kako se poručuje, podvukle da cijene napredak Crne Gore u primjeni otvorenih ekonomskih i investicionih politika i njen doprinos regionalnom ekonomskom napretku.

"Sjedinjene Države i Crna Gora formirali su pet radnih grupa za razvoj inicijativa u oblastima trgovine i investicija, ekonomskog razvoja, tehnologije i inovacija, čiste energije i dekarbonizacije i prava na svojinu. Delegacije će nastaviti da promovišu bilateralnu saradnju, prošire regionalna partnerstva i stvore nove prilike za obostrano korisni angažman", zaključuje se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG