Linkovi

Stejt department poziva na smirivanje situacije na Kubi


Andivladini deomnstranti u Havani, Kuba, 11. jula 2021.

Američki Stejt department pozvao je na "smirivanje" na Kubi nakon što su u nedelju najveći protesti u poslednjih nekoliko decenija protiv komunističke vlade potresli tu ostrvrsku zemlju u nedelju.

"Pozivamo na smirenost i osuđujemo svako nasilje protiv onih koji mirno protestuju, a podjednako pozivamo i kubansku vladu da pusti sve koji su pritvoreni zbog mirnog protestovanja", rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs novinarima tokom brifinga za novinare.

Uhapšeno je oko 150 demonstranata, a prema Rojtersovim informacijama, samo 12 je pušteno.

Prajs je dodao da američka vlada razmatra šta bi mogla da učini kako bi pomogla hiljadama demonstranata koji su izašli na ulice zemlje da protestuju zbog ekonomske krize koja muči ostrvo i načina kako nekada hvaljeni zdravstveni sistem rešava pandemiju Kovida 19.

Lider republikanske manjine u Senatu Mič Mekonel rekao je novinarima u utorak: "Zalažemo se za narod Kube. Ovo je nečuveni, nasilnički režim već nekih 70 godina". Dodao je da ne zna da li su protesti dovoljno jaki da "nadvladaju nasilnike".

U međuvremenu, pristup platformama društvenih mreža ostao je barem delimično ograničen u utorak nakon što ih je vlada navodno zatvorila u ponedeljak. NetBloks, organizacija sa sedištem u Londonu, saopštila je da su Fejsbuk, Instagram, Vocap i Telegram među servisima koji su zabranjeni.

Zvaničnici na Kubi nisu komentarisali pristup tim platformama na ostrvu.

Kubanska vlada za nemire krivi Sjedinjene Države, saopštavajući da je embargo razlog ekonomskih nevolja u zemlji, koja je, prema kubanskoj vladi, zabeležila smanjenje ekonomije za 11 odsto.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je u ponedeljak da bi optuživanje SAD za proteste bila "teška greška" i dokaz da kubanska vlada nema sluha za zabrinutost kubanske javnosti.

U znak zabrinutosti kubanske vlade zbog protesta, bivši šef kubanske komunističke partije Raul Kastro prisustvovao je sastanku političkog biroa na kojem se razgovaralo o "provokacijama", prenose kubansi državni mediji. Kastro je u aprilu sišao sa položaja, a zamenio ga je Miguel Diaz-Kanel.

Protesti su retki na Kubi, gde snage unutrašnje bezbednosti strogo kontrolišu stanovništvo, ali ekonomski uslovi uzrokuju da mnogi zahtevaju promene.

"Ono što želimo su promene", rekla je Jamila Monte, kubanska kućna pomoćnica za AFP. "Dosta mi je".

Ljudi su "ljuti jer nema hrane, jer postoje problemi", rekla je za AFP Judeiki Valverde, 39-godišnja službenica u osnovnoj školi.

Demonstrat koji je govorio za Asošijeted pres, ali je odbio da se predstavi iz straha od mogućeg hapšenja, rekao je: "Dojadili su nam redovi, nestašica. Zbog toga sam ovde".

Mejkel, stanovnik Havane, koji je govorio za Rojtersom i odbio je da navede svoje prezime, opisao je situaciju na Kubi rekavši: "Ovde postaje nemoguće živeti".

U tekstu su korišćene informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Frans pres.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG