Linkovi

Preminuo bivši sekretar za odbranu Donald Ramsfeld


ARHIVA - Bivši američki sekretar za odbranu Donald Ramsfeld (Foto: AP/Wally Santana)
ARHIVA - Bivši američki sekretar za odbranu Donald Ramsfeld (Foto: AP/Wally Santana)

Donald Ramsfeld, bivši američki sekretar za odbranu i idejni tvorac rata u Iraku dok ga tadašnji predsednik Džordž Buš mlađi nije zamenio posle tri i po godine američkog učešća u borbama, preminuo je u 89. godini, saopštila je njegova porodica, a prenosi agencija Rojters

"Sa dubokom tugom objavljujemo vest o smrti Donalda Ramsfelda, američkog državnika i voljenog supruga, oca, dede i pradede. Bio je okružen porodicom u voljenom Taosu, u Nju Meksiku", navodi se u saopštenju ali se ne precizira kada je Ramsfeld umro. Ramsfeld je jedini zvaničnik koji je dva puta bio sekretar za odbranu - 1975 do 77 i 2001 do 2006. Imao je dugu karijeru u vladi, služeći četiri predsednika. Kolege su ga smatrale borbenim i politički mudrim patriotom.

Dok je Ramsfeld bio na položaju šefa Pentagona, američke snage brzo su zbacile s vlasti iračkog predsednika Sadama Huseina ali nisu uspele da održe red i mir zbog čega je u Iraku zavladao haos i došlo do pobune i nasilja između sunita i šiita. Američke snage ostale su u Iraku do 2011. godine, dugo nakon što je Ramsfeld napustio položaj.

Ramsfeld je imao vodeću ulogu uoči rata, iznošenjem argumenata za invaziju marta 2003. godine, Upozoravao je na opasnosti iračkog oružja za masovno uništenje, koje međutim nikada nije pronađeno.

Bio je poznat po oholom ponašanju prema nekim vojnim oficirima i članovima Kongresa i sukobima sa ostalim zvaničnicima Bušove administracije, uključujući i državnog sekretara Kolina Pauela. Takođe se sporio sa američkim saveznicima u Evropi.

Buš je 2004. godine dva puta odbio da prihvati Ramsfeldovu ponudu da podnese ostavku, nakon što su objavljene fotografije američkih vojnika koji zlostavljaju zatvorenike u zatvoru Abu Graib, blizu Bagdada. Skandal je izazvao međunarodnu osudu Amerike.

Ramsfeld je lično odobrio oštre metode ispitivanja pritvorenika. Američki tretman pritvorenika u Iraku i stranaca osumnjičenih za terorizam u specijalnom zatvoru, otvorenom za vreme Ramsfeldovog mandata, u američkog pomorskoj bazi u Zalivu Gvantanamo na Kubi, izazvao je osude međunarodne zajednice, dok su aktivisti za ljudska prava i drugi isticali da su zatvorenici mučeni.

Ramsfeld je takođe bio zadužen za američku invaziju u Avganistanu 2001. godine čiji cilj je bio da se zbace s vlasti talibanski lideri koji su pružili utočište liderima Al Kaide odgovornim za terorističke napade na SAD 11. septembra.

Kao što je bio slučaj i sa Irakom dve godine kasnije, poslao je manji broj vojnika u Avganistan, brzo proterao talibane, a zatim doživeo neuspeh u održavanju reda i mira.

Ramsfeld je postao glavna meta kritika, a sa sa smanjenjem podrške javnosti za rat u Iraku, Buš ga je smenio u novembru 2006. godine uprkos protivljenju tadašnjeg potpredsednika Dika Čejnija.

U decembru 2006. godine na položaju sekretara za odbranu ga je nasledio bivši direktor CIA Robert Gejts, koji je napravio sveobuhvatne strateške i promene vojnih lidera u Iraku.

Van javne službe, Ramsfeld se obogatio kao uspešni biznismen, a bio je direktor dve velike kompanije. Takođe je 1988. godine kratko vreme bio kandidat za republikansku predsedničku nominaciju.

Za vreme dugogodišnje karijere bio je pilot u mornarici, ambasador SAD pri NATO-u i kongresmen. Sa suprugom Džojs je imao troje dece.

XS
SM
MD
LG