Linkovi

Voditelj Glasa Amerike upamćen kao "ambasador džeza"


Radio voditelj Glasa Amerike Vilis Konover u svom studiju. Foto: Kolekcija Vilis Konover, Muzička biblioteka Univerziteta Severnog Teksasa
Radio voditelj Glasa Amerike Vilis Konover u svom studiju. Foto: Kolekcija Vilis Konover, Muzička biblioteka Univerziteta Severnog Teksasa

17. maja navršilo se 25. godina od smrti Vilisa Konovera, voditelja Glasa Amerike koji je doprineo popularizaciji džez muzike širom sveta.

Između 1955. i 1996. glas Vilisa Konovera bio je jedan od najpoznatijih i najprepoznatljivijih glasova na svetu, dok su desetine miliona slušalaca svake nedelje pratile njegov program “Sat džeza”. Kroz tamne dane Hladnog rata, američka vlada je videla džez kao način da promoviše američke vrednosti a Konover je pomogao da se u svetu stvori interesovanje za tu vrstu muzike.

“Verovao je da je džez umetnička forma za sve, ali je isto tako video kao nešto suštinski demokratsko, nešto gde snaga potiče iz spremnosti da se sluša, spremnosti da se improvizuje, a te iste kvalitete je pronašao u demokratskom sistemu u Sjedinjenim Državama”, priča Nikolas Kal, istoričar na Univerzitetu Južne Kalifornije.

Voditelj Glasa Amerike upamćen kao ambasador džeza
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00

Vilis Konover bio je blizak sa legendama sveta džeza, muzičarima kao što su Djuk Elington, Ela Ficdžerald i Sara Von. Crnački muzičari bili su izuzetno popularni ali izloženi velikim predrasudama.

“On je srušio te barijere, posebno u Vašingtonu, tako što je organizovao koncerte na kojima je namerno mešao ljude različitih etničkih porekla da bi nastupali u klubovima u DC-ju”, seća se Džimi Kuk, tehničar i džez muzičar na Glasu Amerike.

Konover je gradio mostove, bilo dok je putovao po Istočnoj Evropi ili vodio program iz svog studija. Jednom je napravio specijalni program samo za ljubitelje džeza u Indiji.

Vilis Konover vodi program "Music USA" u studiju Glasa Amerike u Vašingtonu, 8. septembra 1967.
Vilis Konover vodi program "Music USA" u studiju Glasa Amerike u Vašingtonu, 8. septembra 1967.

Američki zvaničnici sponzorisali su turneje džez muzičara u inostranstvu a Konover, kao međunarodna zvezda, ih je ponekad pratio. Muzičarima je predstavljao nove stilove a publiku upoznavao sa talentima, kao što je Južnoafrikanka Miriam Makeba.​

“To je oduvek bila muzika koja je imala interakciju sa srodnim žanrovima i stalno se menja i razvija u kontaktu sa novim uticajima”, podseća Maristela Festsl iz Muzičke biblioteke Univerziteta Severnog Teksasa.

Konover je promovisao to ukrštanje žanrova i ostavio veliko nasleđe u bivšem Sovjetskom Savezu i Istočnoj Evropi.

“Ljudi pričaju o njemu na Kubi. Dobro ga se sećaju u Rusiji. Mislim da je deo njegove sudbine da je zaboravljen u sopstvenoj zemlji ali i dalje voljen u inostranstvu“, kaže istoričar Kal.

Vilis Konover je, takođe, ostavio svoj pečat na generacijama muzičara u svim delovima sveta.

XS
SM
MD
LG