Linkovi

Stejt department: Presudom Stanišiću i Simatoviću zatvoreno važno poglavlje


ARHIVA - Logo Stejt departmenta i silueta državnog sekretara Entonija Blinkena. (Foto: Reuters/Andrew Harnik)
ARHIVA - Logo Stejt departmenta i silueta državnog sekretara Entonija Blinkena. (Foto: Reuters/Andrew Harnik)

Prošlonedeljna konačna presuda Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu u slučaju Jovice Stanišića i Franka Simatovića bila je dugo čekana, i označava zavšetak poslednjeg slučaja koji je proistekao iz rada Haškog tribunala, čime se zatvara važno poglavlje međunarodne pravde za bivšu Jugoslaviju, saopšteno je u ponedeljak iz Stejt departmenta.

Suđenje Stanišiću i Simatović trajalo je dve decenije i bilo najduži postupak vođen pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju. Pravosnažnim presudama Međunarodnog rezidualnog mehanizma, dvojica nekadašnjih čelnika resora Službe državne bezbednosti Srbije osuđeni su na po 15 godina zatvora zbog ratnih zločina u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

"Zahvalni smo sudijama, pravnicima i drugom osoblju Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i njegovog naslednika - Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, u Hagu, na decenijama rada i ogromnom doprinosu vladavini prava i borbi protiv nekažnjivosti", navodi se u saopštenju koje je potpisao portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Mogu li na osnovu presude Stanišiću i Simatoviću žrtve tražiti odštetu od Srbije?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Sjedinjene Države takođe su odale priznanje "hrabrosti i istrajnosti žrtava, preživelih i njihovih najbližih, koji su nastavili borbu za zvanično priznanje tih zločina".

"Svesni smo hrabrosti hiljada svedoka koji su učestvovali u ovom i drugim suđenjima i bez kojih pravda ne bi bila zadovoljena. Presude za zverstva ističu individualnu odgovornost i ne odražavaju se na ceo narod" , ističe se u saopštenju, u kome se dodaje da će SAD nastaviti da se zalažu za pravdu, međusobno poverenje i pomirenje kao temelje mira i stabilnosti.

Presudama koje je izrekao mehanizam, Stanišiću je u kaznu zatvora uručunato 2.630 dana ili sedam godina i četiri meseca koje je proveo u pritvoru, dok se Simatoviću računa 3.048 dana ili osam godina i četiri meseca.

Oni ostaju u pritvoru mehanizma do prebacivanja u državu u kojoj će izdržavati kazne.

Stanišić i Simatović su, uz zločine u Bosanskom Šamcu, proglašeni krivim i za zločine u Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Trnovu i Sanskom Mostu u Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG