Linkovi

Konačne presude Stanišiću i Simatoviću - po 15 godina zatvora


Jovica Stanišić i Franko Simatović u sudnici u januaru 2023.
Jovica Stanišić i Franko Simatović u sudnici u januaru 2023.

BEOGRAD - Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove sa sedištem u Hagu izrekao je pravosnažne presude od po 15 godina zatvora nekadašnjim čelnicima resora Državne bezbednosti Srbije, Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosne i Hercegovine.

Stanišiću je u kaznu zatvora uručunato 2.630 dana ili sedam godina i četiri meseca koje je proveo u pritvoru, dok se Simatoviću računa 3.048 dana ili osam godina i četiri meseca.

Oni ostaju u pritvoru Mehanizmu do prebacivanja u državu u kojoj će izdržavati kazne.

Stanišić i Simatović su, uz zločine u Bosanskom Šamcu, proglašeni krivim i za zločine u Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Trnovu i Sanskom Mostu u Bosni i Hercegovini.

Žalbeno veće proglasilo ih je krivim i za zločine na Daljskoj planini kod zauzimanja Srema u Hrvatskoj. Time je uvažen deo žalbe Tužilaštva, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Žalbeno veće odbacilo je u celosti navode iz žalbi Stanišića i Simatovića.

S druge strane, uvažilo je delimično navode Tužiteljstva i zaključilo da je Služba državne bezbednosti plaćala "Arkanovce" (Srpsku dobrovoljačku gardu) koji su činili ubistva u BiH.

Proglasilo ih je odgovornim za krivična dela koja su izvršili glavni izvršioci i krivim i za udruženi zločinački poduhvat.

Krivi su za dela deportaciju, nehumana dela i prisilnu deportaciju, progon kod zauzimanja Bijeljine, te za ista krivična dela kod zauzimanja Zvornika. Uz ta dela proglašeni su krivima i za ubistva kod zauzimanja Bosanskog Šamca, Doboja, Sanskog Mosta, Trnova.

Prvostepenom presudom u junu 2021. godine Stanišić i Simatović su osuđeni na kazne zatvora od po 12 godina.

Sud je u junu 2021. godine izrekao drugu prvostepenu presudu, koja im je izrečena posle ponovljenog suđenja, jer je prva presuda iz 2013. godine, kojom su bili oslobođeni od svih optužbi, ukinuta po žalbi tužioca 2015. godine.

Suđenje Stanišiću i Simatović trajalo je dve decenije i najduži je postupak koji se vodio pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

To je poslednja presuda koju će izreći Mehanizam.

XS
SM
MD
LG