Linkovi

Visoki komesar UN: Presuda Stanišiću i Simatoviću podseća na prošlost koja se ne sme ponoviti


Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Volker Turk (Foto: REUTERS/Denis Balibouse)

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Volker Turk, izjavio je povodom konačne presude bivšim čelnicima Službe državne bezbednosti Franku Simatoviću i Jovici Stanišiću, da su Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Rezidualni mehanizam doprineli utvrđivanju istine, pravde i odgovornosti.

On se oglasio povodom presude kojom su Stanišić i Simatović osuđeni na po petnaest godina zatvora, zbog ratnih zločina počinjenih u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Presude poput ove nas podsećaju na strašnu prošlost u koju se nikada ne smemo vratiti. Pozivam vlasti, medije i ljude u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji, Severnoj Makedoniji i na Kosovu da osnaže napore na utvrđivanju istine i garancija da se neće ponoviti. Revizionistički narativi, poricanje genocida, retorika podela i govor mržnje, sa abilo koje strane, su neprihvatljivi", naveo je Turk u saopštenju.

On je istakao hrabrost, otpornost i istrajnost preživelih i porodica koje, kako je ukazao, uprkos užasnoj traumi, nikada nisu prestali potragu za istinom i pravdom.

Prema njegovim rečima, brojni preživeli i njihove porodice još iščekuju istinu, pravdu i obeštećenje. Naglasio je da domaći sudovi treba da obave još mnogo posla i pozvao na jaču regionalnu saradnju.

Brojne žrtve se i dalje suočavaju sa pretnjama, zastrašivanjem, govorom mržnje i revizionističkom retorikom, uključujući odbijanje odluka tribunala, poricanja da su zločini počinjeni, opravdavanjem zločina i veličanjem ratnih zločinaca. Ta pitanja su ozbiljna prepreka pravdi i sećanju na žrtve”, istakao je Turk.

Ukazao je da se rad oba tribunala i odluke zasnovane na činjenicama, utvrđene bez sumnje, ne mogu se poricati.

Profesor Gau: Presuda Stanišiću i Simatoviću povezuje Miloševića sa zločinima
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:21 0:00

Svako delovanje koje pogoršava tenzije između i među zajednicama mora se osuditi – odmah”, zaključio je u saopštenju visoki komesar Ujedinjenih nacija ljudska prava Volker Turk.

Suđenje bivšim čelnicima srpske tajne policije Jovici Stanišiću i Framku Simatoviću trajalo je dve decenije i najduži je postupak koji se vodio pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Presuda koja im je izrečena ujedno je i bila i poslednja u nadležnosti Mehanizam za krivične sudove sa sedištem u Hagu koji je nasledio rad Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

XS
SM
MD
LG