Linkovi

Oslobodjeni Stanišić i Simatović


Franko Simatović i Jovica Stanišić u sudnici Haškog tribunala pre izricanja presude.
Franko Simatović i Jovica Stanišić u sudnici Haškog tribunala pre izricanja presude.

Bivši šef Službe državne bezbjednosti Srbije Jovica Stanišić i njegov pomoćnik Franko Simatović-Frenki, prvostepenom presudom oslobodjeni su odgovornosti za zločine nad nesrpskim civilima u Hrvatskoj i BiH.

Bivši šef Službe državne bezbjednosti Srbije Jovica Stanišić i njegov pomoćnik Franko Simatović-Frenki, prvostepenom presudom oslobodjeni su odgovornosti za zločine nad nesrpskim civilima u Hrvatskoj i BiH u periodu od 1991. do 1995. godine, odlučilo je Raspravno vijeće Haškog tirbunala.

Stanišiću i Simatoviću, pored ostalog, nije otvrdjena, van svake sumnje, umješanost u "zajednički zločinači poduhvat" kako su formulisali tužitelji, tražeći u završnoj riječi doživotnu kaznu za obojimcu. Umjesto toga, oni sutra napuštaju haški zatvor Sheveningen.

Predstavnici udruženja žrtava i brojni Bosanci i Hercegovci koji su pratili izricanje presude, nisu je željeli komentirati, umjesto toga stavili su na rukave bijele marame.

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida kaže:

"Bijela traka je simbol Prijedora, a ovo je simbol Srebrenice, znači 92-ga, 95-ta. Trebalo je biti umjetnik pa ovo uraditi, osloboditi ove ljude. Zna se da je državna bezbednost Srbije kreirala ono što se dešavalo na području BiH, govorim o onom terenu koji poznajem, ali očito postoje umjetnici u sudu Haškog tribunala.”

“Ovo je stvarno van svake pameti, postavlja se pitanje kakva će biti presuda onima koji su odlučivali o sudbini rata, mislim na Karadžića i Mladića”, glasio je komentar jednog od prisutnih.

Reakcije i mišljenja su, naravno, različita čak i u okviru samog suda. Sudkinja Pikar, članica Sudskog vijeća, je izdvojila svoje mišljenje iz donate presude. Nezvanično saznajemo da tužitelji, koji se danas nisu hteli pojavljivati pred kamerama, spremaju po hitnom postupku svoju žalbu na danas donetu presudu.

Za to vreme, zadovoljstvo presudom je izrazio branitelj Jovice Stanišića, Vejn Džordeš.

“Srećan dan za pravdu, sretan dan i za Haški sud. Danas su pokazani jasni dokazi, primenjeni standardi i učinjena pravedna odluka”.
XS
SM
MD
LG