Linkovi

Vučić sa ambasadorima Rusije i Kine o krizi na Kosovu


ARHIVA - Ambasadorka Kine na sastanku sa predsednikom Srbije
ARHIVA - Ambasadorka Kine na sastanku sa predsednikom Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorima Kine i Rusije u Srbiji, Čen Bo i Aleksandrom Bocan Harčenkom, a tema razgovora bila je situacija na Kosovu, saopšteno je iz kabineta predsednika.

Vučić je zahvalio Bocan Harčenku na podršci Rusije po pitanju Kosova.

Ambasador Rusije je, kako se navodi u saopštenju, preneo da Moskva "sa velikom zabrinutošću prati situaciju na severu Kosova i Metohije", te da odgovornost za krizu leži na privremenim institucijama u Prištini koje krše i ne ispunjavaju ranije potpisane sporazume.

Bocan Harčenko je naveo da "srpska strana deluje sa najvećom odgovornošću, dok Priština ne pokazuje nijedan znak da je za traženje kompromisnog rešenja".

Predsednik Srbije se ranije jutros sastao i sa kineskom ambasadorkom Čen Bo, koja je prenela da je stav Kine po pitanju Kosova dosledan i jasan, te da Peking smatra da jednostrana akcija "nije u interesu mira i stabilnosti regiona".

"Međunarodna zajednica treba ravnopravno tretira sve strane, dvostruki standard ne ide u korist rešavanja problema. Kina podržava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije po pitanju Kosova i Metoije, razume i podržava legitimne zahteve Srbije, uključujući i one po pitanju zaštite bezbednosti i prava srpskog naroda na KiM, u nadi da će svi do sada postgnuti sporazumi dve strane biti strogo poštovani", navela je Čen Bo.

Predsednik Srbije je u više navrata poručio da je "sit poruka da se obe strane uzdrže od eskalacije", na šta su pozvali predstavnici EU i Kvinte.

Vučić je, kako se navodi, zahvalio predsdedniku Ši Đinpingu na podršci po pitanju Kosova. Ambasadorki Čen Bo uručio je čestitku povodom Dana osnivanja NR Kine 1. oktobra i istakao da je Srbija spremna da neguje srpsko-kinesko prijateljstvo.

Predsednik Srbije je sastanke sa ambasadorima Kine i Rusije trebalo da održi u utorak, ali su otkazani. Njegova savetnica za medije Suzana Vasiljević je za Juronjuz izjavila da su sastanci bili otkazani zbog zdravstvenog stanja predsednika.

XS
SM
MD
LG