Linkovi

Zemljotres u centralnoj Srbiji, epicentar nedaleko od Kragujevca


Geografska karta regiona sa epicentrom zemljotresa koji je pogodio centralnu Srbiju, pred ponoć 2. novembra 2021. (Foto: EMSC, Tviter)

Okolinu Kragujevca tokom noći i jutra između utorka i srede pogodila su dva zemljotresa koji su se osetili i širom Srbije, a epicentar je bio 10 kilometara jugoistočno od Kragujevca, u oblasti Gledićkih planina.

Prema podacima Republičkog seizmološkog zavoda Srbije, magnituda zemljotresa koji se dogodio 25 minuta iza ponoći, bila je 4,1 stepen Rihterove skale.

Evropsko-mediteranski seizmološki centar je objavio da je epicentar zemljotresa bio 10 kilometara jugoistočno od Kragujevca, na dubini od dva kilometra, ali da je magnituda bila 3,9 stepeni Rihtera.

Epicentar zemljotresa, bio je samo tri kilometra udaljen od epicentra potresa kojoj se dogodio 25. januara ove (2021.) godine, čija je magnituda bila 3,3 jedinica Rihtera.

Potres koji se dogodio noćas najjače se osetio u selima Grošnica, Trešnjevak i Adžine Livade, kao i u gradu Kragujevcu, a tlo je podrhtavanje tla osetilo se i okolnim gradovima.

Aparati Republičkog seizmološkog zavoda Srbije registrovalli su jutros u istom području još jedan potres magnitude dva stepena Rihtera. Za sada nema informacija o eventualnim oštećenjima objekata, javio je FoNet.

XS
SM
MD
LG