Linkovi

Snažan zemoljtres pogodio Krit


Mapa sa lokacijom epicentra zemljotresa u blizini grčkog ostrva Krit, 12. oktobra 2021. (Foto: Tviter nalog EMSC)
Mapa sa lokacijom epicentra zemljotresa u blizini grčkog ostrva Krit, 12. oktobra 2021. (Foto: Tviter nalog EMSC)

Grčkom ostrvu Krit u utorak rano popodne pogodio je razoran zemljotres jačine 6,2 stepena prema Richterovoj skali, javljaju mediji.

Prema podacima Evropsko-mediteranskog seizmološkog centra (EMSC) objavljenim na Tviteru, epicentar zemljotresa bio je 122 kilometra istočno od grada Herakliona.

Institut za geodinamiku u Atini takođe je saopštio da je zemljotres koji je pogodio utorak ujutru imao preliminarnu magnitudu 6,3 i da se dogodio u 12.24. po lokalnom vremenu (9:24 GMT), u podmorju kod istočne obale ostrva.

Zemljotresi magnitude 4.1 i 4.5 za koje se vjeruje da su bili naknadni potresi, dogodili su se nekoliko minuta kasnije, saopšteno je iz instituta, prenosi Asošijeted pres.

Nije bilo neposrednih izveštaja o ozbiljnoj šteti ili povređenima. Vlasti su saopštile da policija i vatrogasne ekipe proveravaju da li na zgradama na istoku Krita ima oštećenja.

Potres se osetio na grčkim ostrvima istočno od Krita, uključujući Karpatos, Kasos i Rodos.

"Potres se osetio po celom ostrvu i izazvao je zabrinutost jer i dalje osećamo naknadne potrese iz prethodnog zemljotresa", rekao je zamenik regionalnog guvernera Krita Ijanis Leondarakis za grčki državni radio.

Stotine ljudi iz sela južno od najvećeg ostrvskog grada, Herakliona, ostaju beskućnici nakon zemljotresa jačine 5,8 stepeni koji je pogodio 27. septembra.

Leondarakis je za potres u utorak rekao: "Na sreću, izgleda da nema ozbiljnih oštećenja uprkos činjenici da je to bio snažan događaj i da se dogodio na plitkoj dubini."

XS
SM
MD
LG