Linkovi

Novi snažan potres pogodio Albaniju


Arhiva - Posledice snažnog zemljotresa koji je pogodio Albaniju prošle nedelje.

Novi zemljotres jačine 4,3 stepena po Rihteru, oko 9.20 sati u ponedelja potresao je Albaniju.

Kako prenose agencije, epicentar potreba bio je 25 kilometara severozapadno od Tirane.

Još nema informacija o mogućim žrtvama.

Potres se osetio i na jugu Hrvatske.

U zemljotresu koji je prošle nedelje pogodio Albaniju poginula je 51 osoba. Više stotina je povređeno.

Evropska unija i Ujedinjene nacija koordiniraju međunarodne napore kako bi pomogli Albaniji posle razornog zemljotresa.

Ambasador EU u Albaniji Luiđi Soreka rekao je danas da je Brisel aktivirao Mehanizam civilne zaštite još na dan zemljotresa, 26. novembra, sa brojnim ekipama spasilaca koji su pomagali.

Vlada Albanije zatražila je od međunarodne zajednice finansijsku i stručnu pomoć, jer nije u mogućnosti sama da sanira posledice zemljotresa.

Zemljotres od 3,3 stepena Rihterove skale u Crnoj Gori

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju u nedjelju u 21 sat i 13 minuta registrovao je zemljotres manje jačine sa epicentrom na 8 kilometara sjeverno od Podhuma, sela u opštini Tuzi, nedaleko od glavnog grada Crne Gore.

Seizmolozi u Podgorici su saopštili da je jačina ovog zemljotresa u žarištu iznosila 3,3 jedinice Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od četiri stepena Merkalijeve skale.

"Žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od 22 km", navodi se u saopštenju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Iz Zavoda ističu da, na osnovu numeričkog modela promjene intenziteta sa rastojanjem u ovom regionu, magnitude zemljotresa i dubine hipocentra, zemljotres nije mogao izazvati materijalne štete u epicentralnom području.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG