Linkovi

Eskobar: Nadam se da će Srbija nakon formiranja vlade uvesti sankcije Rusiji


Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, arhivska fotografija
Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, arhivska fotografija

BUDVA - Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar saopštio je da se nada da će se Srbija pridružiti ostalim državama Zapadnog Balkana i uvesti sankcije Rusiji nakon formiranja nove vlade u Beogradu.

"Skoro sve države Zapadnog Balkana su se usaglasile na način da učine da Rusija plati cijenu za to (invaziju) kroz sankcije, kroz podršku Ukrajini i njenom narodu. Nadam se da će se Srbija pridružiti toj grupi i da će se uskladiti sa sankcijama kada formira vladu", rekao je Eskobar u onlajn obraćanju u ponedeljak na Samitu demokratije Jugoistočne Evrope, koji je održan u Budvi.

On je na skupu kome su prisustvovali zvaničnici SAD, EU, Velike Britanije i država Zapadnog Balkana, rekao da je Srbija jedina zemlja regiona koja nije uvela sankcije Rusiji.

Srbija je jedina država u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji iako se saglasila sa rezolucijama Ujedinjenih nacija (UN) i deklaracijama Evropske unije kojima se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu, a zvanični Beograd takav stav pravda "zaštitom vitalnih interesa zemlje".

Američki izaslanik pozdravio je to što su i EU i NATO ponovo potvrdili "politiku otvorenih vrata".

"Mislim da je važno što je EU ponovo potvrdila svoju politiku otvorenih vrata. I ta politika se ne odnosi samo na Ukrajinu i druge države pod rizikom, već nas takođe podsjeća da je još šest zemalja u redu prije Ukrajine", istakao je Eskobar.

On je ukazao da su države Zapadnog Balkana ostvarile "ogroman napredak" i "impresivne reforme" i izrazio nadu da će Evropa realizovati u praksi ono što govori danas kada su u pitanju evrointegracije Zapadnog Balkana.

Radio Slobodna Evropa prenio je da je Eskobar u Budvi rekao da je “prilično siguran da će Crna Gora biti prva naredna članica EU”.

XS
SM
MD
LG