Linkovi

Vučić razgovarao sa Putinom: Ugovor o gasu na tri godine i "povoljna cena"


Razgovor Aleksandra Vučića i Vladimira Putina u Kremlju, arhivska fotografija
Razgovor Aleksandra Vučića i Vladimira Putina u Kremlju, arhivska fotografija

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, prvi put od izbijanja rata u Ukrajini.

Vučić je rekao da će sa Rusijom biti potpisan gasni ugovor na tri godine i da će cena gasa biti veoma povoljna, kao i da će Srbija imati sigurnu zimu, prenosi Fonet.

Aktuelni gasni aranžman, prema kojem Srbija plaća 270 dolara za hiljadu kubnih metara gasa, ističe krajem maja.

Vučić je precizirao da će "kubni metar Srbiju koštati i 10 do 12 puta manje nego u Evropi i kazao da mu je to obećao predsednik Rusije Vladimir Putin".

Predsednik Srbije je rekao i da je sa Putinom razgovarao i o daljoj izgradnji skladišta gasa u Srbiji, prenosi RTS.

Vučić je rekao i da mu je Putin u vezi sa ratom u Ukrajini "objasnio kako se stvari odvijaju na terenu" i da postoji sporazum koji je Rusija ponudila Kijevu i drugim centrima u Evropi, javlja Fonet.

Srbija je jedina zemlja u regionu koja se nije pridružila nijednom od pet paketa sanckija EU, uprkos pozivima iz Brisela da se od nje, kao zemlje kandidata, očekuje usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Za 7. jun najavljena je poseta ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova, a za 10. jun poseta nemačkog kancelara Olafa Šolca.

XS
SM
MD
LG