Linkovi

Vučić sa Lajčakom: Ključno ispunjavanje obaveza iz Briselskog sporazuma


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak na Globsek forumu u Bratislavi (Instagram)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak na Globsek forumu u Bratislavi (Instagram)

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa izaslanikom EU za dijalog Srbije i Kosova, Miroslavom Lajčakom, u okviru Globsec 2022 foruma u Bratislavi.

Vučić je na Instagramu napisao da je imao "otvoren i iskren razgovor sa Lajčakom o temama od interesa u cilju konstruktivnog nastavka dijaloga sa Prištinom".

"Analizirali smo postignuto i saglasili se da ispunjavanje obaveza iz Briselskog sporazuma i dalje ostaje ključna poruka za svaki dalji razgovor.
Ponovio sam punu posvećenost Republike Srbije nastavku tog procesa i nastojanjima da se dođe do kompromisnog rešenja u cilju stvaranja boljih odnosa između Srba i Albanaca. Saglasili smo se da je regionalna saradnja, uz očuvanje mira i stabilnosti, jedini pravi put za napredak zemalja Zapadnog Balkana"
, naveo je Vučić.

Vučić se sastao i sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom sa kojim je, kako se navodi na Instagramu, razgovarao o evropskom putu Srbije, aktuelnoj situaciji i regionalnim pitanjima.

"Ponovio sam da Srbija nastavlja sa posvećenim radom na sprovođenju reformi, a posebno na unapređenju vladavine prava i jačanja poverenja u institucije, što je od izuzetnog značaja u procesu pristupanja Srbije #EU.
Posebno sam istakao spremnost i volju da saslušam sve argumentovane predloge koji bi ubrzali proces pregovora o članstvu, što je u skladu sa strateškim izborom naše zemlje za pristupanje Evropskoj uniji".

Vučić je u Bratislavi razgovarao i sa sa potpredsednikom Evropske komisije za međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje, Marošem Šefčovičem o fleksibilnosti i održivosti energetskih sistema u aktuelnoj situaciji kao i o upravljanju sirovinama iz Srbije unutar Evropske unije.

Kako se navodi na zvaničnom instagram profilu predsednika Srbije, Vučić i Šefčovič su razgovarali o zajedničkim projektima na kojima Srbija treba da radi sa EU. Vučić je ocenio da je susret bio "vrlo dobar".

XS
SM
MD
LG