Linkovi

Birodi: Većina u Srbiji krivi EU, SAD, NATO i Ukrajinu za agresiju Rusije


Zoran Gavrilović iz Birodija predstavlja rezultate istraživanja javnog mnenja Srbije (foto: Fonet)
Zoran Gavrilović iz Birodija predstavlja rezultate istraživanja javnog mnenja Srbije (foto: Fonet)

Prema najnovijem istraživanju Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) većina građana Srbije – njih 71,8 odsto - smatra da Srbija ne treba da uvede sankcije Rusiji, a na pitanje o tome ko su glavnim krivci za rat u Ukrajini ispitanici su odgovorili “svi osim Rusije”.

Kako je na današnjem predstavljanju istraživanja “Javno mnenje u Srbiji i mediji” rekao izvršni direktor Birodija Zoran Gavrilović u srpskom društvu je dominantan stav da su EU, Amerika i NATO, zajedno sa Ukrajinom krivi za agresiju Rusije na Ukrajinu.

Zoran Gavrilović o odnosu građana Srbije prema ratu u Ukrajini
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00

Na pitanje kako Srbija treba da se ponaša prema situaciji u Ukrajini istraživanje je pokazalo da većina građana misli da treba da bude neutralna, a 37,8 odsto da treba podržati Rusiju.

Da je tokom decembra organizovan referendum u Srbiji imali bismo pata-kartu kada je u pitanju pristup EU. Odnosno, 39,7 ispitanika bi glasalo na referendumu za, 39,1 protiv i 21,2 posto je neodlučno”, rekao je Gavrilović i dodao da je svaki četvrti ispitanik znao u kojoj su fazi evropske integracije Srbije.

U izjavi za Glas Amerike Zoran Gavrilović ističe da na pitanje o tome u kojoj meri vide međunarodnu zajednicu kao nekoga ko poštuje međunarodno pravo ne postoji velika razlika u odgovorima i da ispitanici ocenjuju da svi akteri (EU, SAD, Velika Britanija, Rusija i Kina) ne poštuju međunarodne norme.

Nešto više su prepoznati EU i Rusija sa 27,2 odnosno 27,1 posto, za razliku od SAD i Velika Britanija, koje su na sedam, odnosno osam posto”, kaže Gavrilović i dodaje da su zanimljivi rezultati o odnosu međunarodnih aktera prema vlasti i opoziciji u Srbiji:

Rezultati kažu da je Rusija ta koja podržava vlast – 42 posto, dok 21 posto smatra da su SAD te koje podržavaju opoziciju u Srbiji. Ono što je u stvari za nas koji smo ovde radili istraživanje bilo veliko iznenađenje jeste podatak da na pitanje ko doprinosi uspostavljanju vladavine prava u Srbiji imamo da je u stvari Rusija sa 30,6 posto država koja najviše doprinosi vladavini prava u Srbiji, dok je na drugom mestu EU sa 29,8 posto. Ono što je interesantno jest da samo 6,5 posto građana tvrdi da su SAD te koje vladavini prava”, kaže Gavrilović.

Takođe skoro polovina ispitanika, njih 47 odsto smatra da Rusija doprinosi ekonomskom napretku Srbije, dok je na drugom mestu EU, a samo 4,7 odsto smatra da su to Sjedinjene Države.

U delu istraživanja koje se bavilo emocionalnim odnosom građana Srbije prema međunarodnim akterima, mržnja, strah i prezir su emocije koje se vezuju za SAD, Veliku Britaniju i donekle EU, dok su poštovanje, divljenje i ljubav emocije vezane za Rusiju i Kinu. Ravnodušnost je emocija koja se u gotovo podjednakoj meri vezuje za sve međunarodne aktere.

U istraživanju su analizirane i veze između stavova o ratu u Ukrajini i izvori informisanja.

"Ukrstili smo izvor informisanja i stav prema ratu. Nalazi jasno pokazuju da je militarizam najprisutniji kod publike Hepija, Pinka, B92 i RTS", rekao je Gavrilović i istakao da publika Hepija, B92 i Pinka opravdava rat u Ukrajini, dok ga publika N1 i donekle Nove S ne opravdava.

Gavrilović je rekao da je na pitanje kog kablovskog operatera koriste 57,4 odsto ispitanika odgovorilo da koristi MTS, a 24 odsto SBB.

On je dodao da je 64,4 odsto ispitanika odgovorilo da im je glavni izvor informisanja Radio-televizija Srbije, 33,7 Prva televizija, 32,5 Pink, 18,3 Hepi, 15 B92, 12,8 N1 i osam odsto Nova S, uz napomenu da su ispitanici u ovom slučaju imali mogućnost da biraju više odgovora.

Govoreći o glavnim izvorima informisanja i o tome za koga ispitanici glasaju na izborima, Gavrilović je naveo da je istraživanje pokazalo da vlast dobija glasove od građana koji se informišu preko televizija sa nacionalnim pokrivanjem, a građanska opozicija najveći deo glasova dobija od građana koji se informišu preko N1 i Nove S.

On je dodao da je "nacionalna opozicija", u koju svrstava pokret Dveri, stranku Zavetnici i Novu DSS "umiljato jagnje koje dobija i od jedne i od druge strane".

XS
SM
MD
LG