Linkovi

Pompeo čestitao Srbiji Dan državnosti


Arhiva - Zastave SAD i Srbije
Arhiva - Zastave SAD i Srbije

Državni sekretar SAD, Majkl Pompeo, uputio je Srbiji čestitku povodom njenog Dana državnosti.

"Sjedinjene Države i Srbija imaju dugu istoriju saradnje i angažovanja. Naše zemlje stajale su rame uz rame u dva svetska rata i Sjedinjene Države dugo podržavaju integraciju Srbije u Evropu", kaže se u čestitki.

Pompeo nastavlja da su mnogi istaknuti američki Srbi učinili značajne doprinose ne samo američkom društvu, već celom svetu i da to nastavljaju da čine i danas.

"Sjedinjene Države veoma cene svoje odnose sa Srbijom i dele viziju demokratske Srbije napredne ekonomije, u miru sa svojim susedima i potpuno integrisane u Evropu. Ostajemo posvećeni podršci koju pružamo vašem putu ka pristupanju Evropskoj uniji", poručuje državni sekretar i nastavlja:

"Ohrabreni smo nedavnim događajima koji signaliziraju pomak ka olakšavanju investicija, turizma, trgovinskih i odnosa ljudi sa ljudima Kosova i optimistični smo da će Srbija i Kosovo napraviti dalji napredak u normalizaciji odnosa u bliskoj budućnosti."

Na kraju se iznosi uverenje da će ova godina stvoriti prilike za dalje osnaživanje veza između Srbije i Sjedinjenih Država i započinjanje "nove uzbuljive faze u našim odnosima".

Čestitka Emanuela Maktrona

Predsednike Francuske Emanuel Makron uputio je povodom Dana državnosti Srbije čestitku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću

Kako je saopšteno je iz Vučićevog kabineta, Makron poručuje da "smo zajedno uspeli da ponovo našim odnosima damo dinamiku koju zaslužuju s obzirom na dugu tradiciju prijateljstva koje je oblikovalo istoriju naša dva naroda".

Navodi se da se Makron ponovo zahvalio Vučiću na "veoma srdačnom dočeku" koji mu je bio upriličen prilikom posete Beogradu 15. i 16. jula prošle godine.

"Mogao sam da vidim koliko je Francuska prisutna u srcima građana Srbije i izražavam zadovoljstvo što su nakon ove posete usledile posete članova Vlade Francuske, koje su omogućile da se dinamizira naša saradnja, posebno u oblasti odbrane", rekao je Makron.

On je dodao da su prošle godine održane brojne svečanosti jer je proslavljana 180. godišnjica diplomatskih odnosa između Francuske i Srbije, kako u Beogradu, tako i u Parizu.

On je rekao i da je Francuska uz Srbiju da joj pomogne na putu reformi ka Evropskoj uniji u okviru obnovljene procedure pristupanja, za koju misli da je u interesu Srbije i njenih građana.

Istakao je da pruža punu podršku "evropskom izboru Srbije". "Takođe izražavam želju da se Vaš dijalog sa Prištinom uskoro nastavi i dovede do sveobuhvatnog i konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine", rekao je Makron.

Francuski predsednik izrazio je, na tu temu, spremnost da podrži napore Srbije u koordinaciji sa posredovanjem koje vodi Evropska unija.

Premijerka Ana Brnabić čestitala praznik građanima

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić čestitala je građanima Dan državnosti Srbije ističući da je evropska budućnost priorite.

"U ime Vlade Srbije i svoje lično ime, čestitam građanima Srbije Dan državnosti, uz podsećanje na Sretenjski ustav, temelj moderne srpske države kao i uspomene na slavne pretke čiju viziju moderne i slobodne države mi danas živimo", prenose se reči premijerke u saopštenju iz njenog kabineta.

Ana Brnabić je dodala da samo ekonomski jaka i stabilna Srbija može biti istrajna u rešavanju pitanja od državnog i nacionalnog interesa i posvećena jačanju saradnje u regionu.

"Zato svesni odgovornosti moramo zajedno da je čuvamo", napisala je Brnabić u čestitki.

XS
SM
MD
LG