Linkovi

Vučić na Dan državnosti Srbije o EU, Kosovu i regionalnim odnosima


ARHIVA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

U Srbiji je obeležen Dan državnosti - centralna proslava održana je u Orašcu, a tim povodom predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobio je od predsednika Milorada Dodika najviši orden Republike Srpske. Vučić je održao i posebnu konferenciju za novinare, na kojoj je, između ostalog, govorio i o predstojećoj poseti Žan Kold Junkera Srbiji.

Za desetak dana Beograd će posetiti predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, sa kojim će se razgovarati o Kosovu, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i izrazio uverenje da će uskoro biti nastavljen tehnički dijalog Beograda i Prištine u Briselu.

Na konferenciji za novinare, Vučić je ocenio da je poseta Junkera veoma važna, jer posle dugo godina u Beograd dolazi predsednik Evropske komisije.

"Naravno, opet će biti razgovora oko Kosova i, kao što rekoh, tu su visoke planine prepreka za dolaženje do rešenja. Nadam se da u Prištini razumeju da je za njih jednako lekovito i blagorodno da do rešenja dođemo, jer jedna strana svojom dobrom voljom nikakvo rešenje ne može sama da dostigne i postigne", izjavio je predsednik Srbije.

Za kašnjenje potpisivanja Deklaracije o opstanku srpskog naroda, koja je pravljena zajedno sa Republikom Srpskom, Vučić je rekao da je krivica njegova. Kako je objasnio, zamolio je predsednika RS Milorada Dodika da se sa tim sačeka nekoliko nedelja.

"Ne bih da idemo u skupštinsku proceduru, pa ni na Vladu, pre nego što se razgovara sa svim važnim političkim činiocima i u Srbiji. A želeo bih da dobijemo za papir koji bismo donosili širu međunarodnu podršku, a ne široku međunarodnu osudu", istakao je Vučić.

Govoreći o poseti Hrvatskoj, Vučić je ocenio da je važno što se po prvi put vodio dijalog, a ne monolog i što sa srpske strane nije bilo izbegavanja odgovora. Prema njegovim rečima, važno je bilo da se pomogne srpskom narodu u Hrvatskoj i da se oni ohrabre, ali i da se vidi šta uraditi da se Hrvatima u Srbiji olakša život.

Rezultati razgovora u Zagrebu, dodao je Vučić, videće se za nekoliko meseci, tokom posete hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović Srbiji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG