Linkovi

MMF pristaje na odmrzavanje zapošljavanja u državnoj upravi?


Kovačević: Očekujem ukidanje embarga na zapošljavanje u javnom sektoru
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

U toku su pregovori za novi aražman Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Srbije, a jedna od odluka koja bi mogla biti „odmrznuta“ je zapošljavanje u javnom sektoru, sudeći prema rečima ekonomskih analitičara koji prate pregovore.

Miladin Kovačević, direktor Zavoda za statistiku, kaže za Glas Amerike da očekuje da će MMF, uz blagoslov Evropske Unije (EU), aminovati ovakvu odluku Vlade Srbije. Ostaje da se vidi kada pregovori budu završeni 18. maja, koje nove ekonomske relaksacije ili restrikcije Vlada planira da uvede.

Od kraja 2013, kada je doneta zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, u republičkim javnim preduzećima broj zaposlenih je smanjen za 42.437, zaključno sa aprilom prošle godine.

Ono u čemu se analitičari slažu kada je reč o novom zapošljavanju u javnom sektoru jeste potreba za određenim profilom kadrova, onih koji će znati da se usklade sa digitalizacijom sistema, ali i odgovore na potrebe koje će obuhvatiti moderna administracija u pristupanju EU.

Saša Đogović, ekonomski analitičar, navodi da u javnoj administraciji može da postoji deficit određene struke, dok određenih zaista ima i viška, te je potrebno napraviti „preraspodelu“.

„Završiti sa onima koji parazitiraju i ne doprinose efikasnosti rada lokalnih samouprava, a zaposliti one koji su neophodni, posebno kada govorimo o domenu digitalizacije koju Vlada promoviše“, kaže Đogović.

Pri lokalnim administracijama je ovaj problem najizraženiji, jer u isto vreme ima i dosta zaposlenih, ali i manjak stručnih ljudskih resursa.

Kada se pogleda statistika, jasno je da će zbog pristupnih pregovora sa EU, administracija rasti, jer broj zaposlenih u javnom sektoru na 100 stanovnika u Srbiji je 6,4, za nove članice EU je 8,0, dok je u EU ta cifra 8,5.

Ono što analitičare brine jeste bojazan da će jednom kada se ukine zabrana, ona biti i zloupotrebljena, sudeći prema dosadašnjim iskustvima.

“Postoji potpuno opravdana bojazan da kada se jednom to odmrzne, da ćemo tada imati po partijskoj liniji i onoga što treba, a više onoga što ne treba, ali ovo može i da bude test da vidimo kako će se stvari odvijati, jer govorimo o deficitu kvalifikovanih ljudi”, navodi Đogović.

XS
SM
MD
LG