Linkovi

Srbija krenula u ispunjavanje preporuka antikorupcijskog tela SE


Srpska vlada održala je prvi sastanak Koordinacionog tima za usmeravanje aktivnosti u sprovođenju preporuka Grupe država za borbu protiv korupcije (GRECO) Saveta Evrope i to pošto je 3. maja GRECO ponovio upozorenje grupi zemalja, u kojoj je i Srbija, zbog neispunjavaje preporuka u ovoj oblasti.

Oktobar je rok da Srbija ispuni svih 13 preporuka posebnog antikorupcijskog tela Saveta Evrope. Preporuke su date u julu 2015. godine, a odnose se na uspostavljanje mehanizama za sprečavanje korupcije među parlamentarcima, sudijama i tužiocima.

Kako je saopšteno iz ministarstva pravde, ministarka Nela Kuburović je navela da veliki broj antikorupcijskih mera koje su definisane Akcionim planom za Poglavlje 23, ujedno predstavljaju i GRECO preporuke, te da od brzine i kvaliteta njihovog ispunjenja, zavisi i proces evropskih integracija Srbije.

Koordinaciono telo koje se bavi preporukama Grupe zemalja protiv korupcije GRECO čine predstavnici Agencije za borbu protiv korupcije, Narodne skupštine, Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaca, kao i Ministarstva pravde i Ministarstva spoljnih poslova.

Kuburović je uoči prvog sastanka rekla da to telo treba da prati brzinu ispunjavanja preporuka iz GRECO izveštaja, s obzirom da se poslednji krug evaluacije završava krajem ove godine.

"Upravo formiranje tog Koordinacionog tela pokazuje spremnost Srbije da se bori protiv korupcije”, rekla je Kuburović, dodajući i da je Vlada spremna da se ozbiljno uhvati u koštac sa svim preporukama koje je dobila u GRECO izveštaju.

"Sigurna sam da ćemo do kraja godine izvršiti svoje obaveze, a zadatak koji imamo na sastancima je da sagledamo u kojim rokovima treba da se ispunjuavaju određene obaveze i da se isprati da li su svi nadležni organi ispunili u predviđenim rokovima svoje aktivnosti”, kazala je Kuburović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG