Linkovi

Zapadni Balkan i Italija zajedno protiv korupcije


Učesnici samita zemalja Zapadnog Balkana u Trstu
Učesnici samita zemalja Zapadnog Balkana u Trstu

Predstavnici vlasti država Zapadnog Balkana i Italije obavezali su se "na jačanje napora za sprečavanje i hvatanje u koštac sa zlom korupcije i poboljšanje sveukupne vladavine zakona i uslova za biznis", saopšteno je posle sastanka visokih zvaničnika šest zapadnobalkanskih vlada i sedam država Evropske unije u sredu u Trstu, prenosi Beta.

Predstavnici tela za borbu protiv korupcije šest vlada sa Zapadnog Balkana i vlade u Rimu, veoma iskusne u slamanju korupcije, usvojili su posle zasedanja radne grupe zajedničku izjavu u kojoj takodje upozoravaju da "korupcija i loše vodjenje vladinih poslova odvlače delotvorno plasiranje ekonomskih sredstava, koja se mogu mnogo bolje upotrebiti".

"Što je još važnije", predočeno je u izjavi, "to ugrožava društveno tkivo, jer nagradjuje vinovnike, dok kažnjava onoga ko je tome podložan".

Takodje se naglašava da je suzbijanje korupcije bitno za smanjivanje siromaštva i hvatanje u koštac s organizovanim kriminalom.

U zajedničkoj izjavi se podvlači da je za suzbijanje korupcije ključna snažna politička volja i podvlači rešenost za uvreženje vladavine prava.

S tim u vezi se izražava odlučnost za poštovanje medjunarodnih konvencija za bitku protiv korupcije i razmene iskustva.

Potpisnici izjave ističu da je od bitne važnosti uvid javnosti u delovanje vlasti, naročito na lokalnoj ravni, a predočavaju i rešenost da osetno pospeše profesionalizaciju sistema javnih nabavki i stručnost u njima zaposlenih.

"To je bitan udeo u nacionalnim privredama koji je veoma ranjiv na korupciju i ogranizovani kriminal", te je nužno poboljšati pravosudni sistem u zaštiti "uzbunjivača" i u slučaju sukoba interesa.

"Podstiču se zapadnobalkanske vlade", kako stoji u zajedničkoj izjavi, "da podrže i prihvate Regionalnu inicijativu za suzbijanje korupcije u sklopu Medjunarodnog sporazuma o razmeni podataka o objavljivanju imovine i sukoba interesa".

XS
SM
MD
LG