Linkovi

"Zabrinjavajući koraci unazad u borbi protiv korupcije u CG"


Izvršna direktorka Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković
Izvršna direktorka Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković

Korupcija je ozbiljan problem koji razara temeljne vrijednosti društva i u borbi protiv te pojave potrebne su jake institucije i politike koje se otvoreno sprovode, poručeno je na otvaranju 11. Nacionalne antikorupcijske konferencije u Podgorici.

Izvršna direktorka Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković kazala je da su crnogorske institucije napravile zabrinjavajuće korake unazad kada je u pitanju borba protiv korupcije, istakavši da je "borba protiv korupcije pretvorena u politički bič za disciplinovanje neistomišljenika“.

Ona je ocijenila da je parlament, umjesto usaglašavanja sa evropskim standardima, nizom zakona smanjio mogućnost za otkrivanje korupcije.

"Tako je bez učešća javnosti izmijenio Zakon o slobodnom pristupu informacijama koji je jedan od glavnih alata civilnog društva za otkrivanje korupcije“, dodala je Ćalović Marković.

Kako je rekla, sada institucije mogu da proglase državnom tajnom šta god im padne na pamet, bez mogućnosti da se njihove odluke preispituju pred sudovima. Ćalović Marković je rekla da su se postupci koji su pokrenuti za organizovni kriminal - završili fijaskom, a da za takve promašaje nema odgovornosti ni u tužilaštvu ni u sudstvu.

"Nema odgovornosti ni zbog ignorisanja korupcije na visokom nivou čiju cijenu građani i danas plaćaju“, ocijenila je Ćalović Marković navodeći slučaj KAP-a, Telekoma, Prve Banke.

"Umjesto poruke da se zbog korupcije ide u zatvor takve presude su poslale poruku da se korupcija na visokom nivou isplati", istakla je Ćalović Marković.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludih Nuhodžić rekao je da je korupcija ozbiljan problem i da, ako se u kontinuitetu ne suzbija, razara temeljne vrijednosti društva.

"U rješavanju prolema na koji nije imuna ni jedna država, pa ni Crna Gora, treba da budu uključeni svi segmenti društva i da djeluju proaktivno i sinhronizovano“, smatra Nuhodžić.

On je kazao da državne institucija nose najveću odgovornost u borbi protiiv korupcije i napomenuo da je Vlada borbu protiv korupcije postavila kao jedan od prioriteta.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Margaret En Uehara kazala je da je Crna Gora već preduzela ključne korake u razvoju djelotvornog i efikasnog okvira za borbu portiv korupcije.

"Crna Gora je prešla ogroman put, posebno u dijelu tužilačkih napora i vjerujem da su ova postignuća samo početak i da mora i može ostvariti napredak“, ocijenila je Uehara.

Ona je kazala da su operacije oduzimanja imovine stečene protivzakonitom djelatnošću ključni insturmenti u borbi portiv korupcije i organizovnog kriminala.

"Novi zakoni kao što je Zakon o oduzimanju imovinskih koristi stečenih kriminalnom djelatnošću mora istinski da se koristi kako bi se crnogorskom narodu vratila ukradena imovina“, poručila je Uehara.

Ambasador Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav kazao je da korupcija cvjeta kada nema dovoljno transparentnosti i kada se donose odluke u tajnosti. Dodao je da korupcija uništava institucije, te da je potrebne da one budu jake.

Konferenciju je organizovao MANS uz podršku Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori, Britanske i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici.

XS
SM
MD
LG