Linkovi

Istraživanje javnog mnjenja: Kina prijatelj i najveći donator Srbije


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kineska ambasadorka Čen Bo dočekuju Sinofarm vakcine
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kineska ambasadorka Čen Bo dočekuju Sinofarm vakcine

Kina je prijatelj Srbije, trećina građana smatra da je Kina najveći donator, a gotovo polovini se dopada komunističko uređenje Kine, navodi se u istraživanju Instituta za evropske poslove o stavovima građana Srbije o Kini.

Istraživanje je sprovedeno u periodu od 29. marta do 7. aprila na 1207 ispitanika.

Rezultati pokazuju da 48,2 odsto građana Srbije odnose Beograda i Pekinga ocenjuje ocenom 5, dok je prosečna ocena 4,21.

Čak 77% ispitanika veruje da će odnosi Srbije i Kine u budućnosti biti bolji, 7% ima suprotan stav, dok 16% njih nije umelo da se izjasni po ovom pitanju, navodi se u istraživanju.

Najveći procenat anketiranih - njih 36,4 odsto informiše se o odnosima Srbije i Kine preko televizije, slede internet portali sa 24,9 odsto, štampa 13,5 odsto, društvene mreže 11,4 odsto, dok se 10 odsto ispitanika informiše preko porodice, prijatelja ili radio stanica.

Kina najviše pomogla u pandemiji

Nešto više od polovine ispitanika, 56,4 odsto, smatra da je Srbiji najviše Kina pomogla tokom pandemije,17 odsto navodi Evropsku uniju, 10,3 odsto spominje Rusiju, dok se ostali odgovori javljaju u manje od 2 odsto slučajeva.

Čak 83 odsto ispitanika Kinu vidi kao prijatelija Srbije, a samo 3 odsto je vidi kao neprijatelja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je političar koji najviše radi na dobrim odnosima Srbije i Kine, tako ocenjuje 80,1 odsto ispitanika.

Pozitivan stav prema komunističkom uređenju Kine ima 47 odsto ispitanika, uglavnom muškarci stariji od 60 godina sa nižim nivoom obrazovanja, koji stanuju van gradskih naselja.

Tokom pandemije, u Srbiju je iz Kine stiglo nekoliko kontingenata medicinske opreme, ali nije jasno da li je to kupljeno ili je Kina to donirala.

Srbija je i prva zemlja u Evropi koja je kupila i počeka da koristi kineske Sinofarm vakcine, kojih je do sada stiglo dva miliona.

Srbija i Kina imaju potpisan sporazum o Sveobuhvatnom strateškom partnerstvu iz 2016, a sarađuju i na ekonomskom i vojnom planu.

XS
SM
MD
LG