Linkovi

Različite poruke iz EU o izbornim neregularnostima u Srbiji


Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj na samitu EU u decembru 2023. (foto: AFP/KENZO TRIBOUILLARD)
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj na samitu EU u decembru 2023. (foto: AFP/KENZO TRIBOUILLARD)

EU sa zabrinutošću zaključuje da izborni proces u Srbiji zahteva opipljiv napredak i dalje reforme, navodi se u saopštenju visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija, posle uvida u preliminarne nalaze međunarodnih posmatrača o izborima u Srbiji.

Posmatračka misija na čelu sa Kancelarijom OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) evidentirala je pritiske na birače, zastrašivanje, kupovinu glasova, pristrasno izveštavanje medija u korist vladajuće stranke, učešće predsednika Srbije u kampanji i neravnopravne uslove učešća za sve aktere.

Iz Brisela je stigla poruka da su ti preliminarni nalazi pregledani i da se očekuje dalje postupanje nadležnih u Srbiji s tim u vezi.

"Očekujemo od nadležnih u Srbiji da, na transparentan način, sačine kredibilne izveštaje o neregularnostima. To uključuje i optužbe koje se odnose na lokalne izbore u Beogradu i drugim opštinama", navodi se u saopštenju EU.

Borelj i Varhelji su u saopštenju pozvali "političke lidere u Srbiji obezbede konstruktivni, inkluzivni dijalog širom celog političkog spektra".

Brisel očekuje konačni izveštaj i preporuke ODIHR-a za buduće izbore, koje treba primeniti što je pre moguće i na vreme uoči narednih izbora.

Bilčik: Bez većih neregularnosti

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik kaže za Insajder je posmatračka delegacija EP primetila nepravilnosti tokom izbornog dana, ali da to nisu bile veće neregularnosti.

"Ono što smo primetili jeste da su izbori dobro sprovedeni, dobro vođeni. Ima nekih nepravilnosti kada su u pitanju prijave koje smo dobijali iz mesta koja smo posetili o dovođenju dodatnih birača, ali nije reč o velikom broju birača. Takođe, o potencijalnoj kupovini glasova, posebno na biračkim mestima i oko njih. Ali opet, to nisu bili veliki incidenti, već oni koje smo posmatrali u manjem obimu. Dakle, u celini, mislim da su izbori protekli glatko. Zato želim da čestitam građanima Srbije što su glasali u većem broju nego prošle godine", rekao je Bilčik.

Bilčik je naveo da je dobro što će Srbija kao rezultat ovih republičkih izbora imati reprezentativniji pluralistički parlament.

U odvojenom intervjuu za FoNet, Bilčik je rekao da "međunarodni posmatrači nisu ti koji treba da proglase rezultate izbora u Srbiji, niti da odlučuju o njima", ističući da su protesti koji se odvijaju zbog rezultata izbora u Beogradu deo demokratije, ali moraju biti mirni i nenasilni.

Protest opozicije u Beogradu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

Bilčik naglašava da su međunarodni posmatrači imali mandat da prate parlamentarne, ne izbore na lokalu, odnosno u Beogradu, ali smatra da svaki nesporazum i pitanje treba temeljno i transparentno ispitati.

"Ako postoje primedbe na kupovinu glasova birača, prigovori o neregularnostima, proces i rezultate izbora, to treba da rešavanju nadležni organi, poput Republičke izborne komisije, sudova", rekao je Bilčik za FoNet.

Šef delegacije PS SE: Šokantna istina o Srbiji

Stefan Šenah, šef delegacije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) koja je učestovala u posmatranju izbora u Srbiji, za N1 je ocenio da je "istina pomalo šokantna", da izbori nisu bili fer, da se manipulisalo s glasovima i da je sve to problem za zemlju koja želi da ide demokratskim putem.

Šenah je za N1 rekao je da je tokom brojanja glasova video da je bilo glasačkih listića koji su napravljeni u fotokopirnici, a koji su na sebi imali pečat.

"To treba da bude istraženo od strane policije“, istrakao je šef delegacije PS SE.

Upitan za izjavu Vladimira Bilčika, koji je kazao da su izbori protekli glatko, Šenah kaže da partnerstvo i demokratija ne leže na lepim rečima već na istini.

„A istina je bila malo šokantna za ono što se dešava u vašoj zemlji“, napomenuo je.

XS
SM
MD
LG