Linkovi

Američki klizač Ripon: Dozvola Valijevoj da se takmiči - šamar "čistim" sportistima


ARHIVA - Ruska klizačica Kamila Valijeva tokom nastupa na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 7. februara 2022. (Foto: AP/David J. Phillip)
ARHIVA - Ruska klizačica Kamila Valijeva tokom nastupa na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 7. februara 2022. (Foto: AP/David J. Phillip)

Bivši američki Olimpijac i prvak u umetničkom klizanju Adam Ripon ocenio je da je učešće ruske klizačice Kamile Valijeve na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, pošto je prethodno bila pozitivna na anti-doping testu - "potpuni šamar" sportistima koji nisu dopingovani. On je takođe rekao da je Valijeva žrtva "zlostavljanja dece".

Ripon je izjavio za agenciju Rojters da je odluka Suda za sportsku arbirtažu da dozvoli 15-godišnjoj klizačici da se takmiči pošto joj je u krvi pronađen trimatazidin, zabranjeni lek protiv angine pektoris, nepravedna prema drugim takmičarima.

"Ova situacija je izuzetno nesrećna i bez predsedana, da se nekome ko je pao na doping testu dozvoli da se takmiči na igrama", rekao je Ripon.

"To je pravi šamar svakom sportisti koji je došao ovde i takmiči se bez dopinga".

Valijeva, koja je u utorak završila na prvom mestu posle kratkog programa, testirana je pozitivna na ruskom nacionalnom prvenstvu 25. decembra, ali taj rezultat nije otkriven sve do 8. februara, kada se već takmičila u timskom delu na OI u Pekingu.

Sudski pretres povodom dopingovanja Valijeve održaće se tek pošto Olimpijske igre uveliko budu završene. Olimpijski zvaničnici neće dodeliti medalju dok se ne razreši ovaj slučaj.

Ripon je takođe izjavio da Valijeva, prva klizačica koja je izvela četvorostruke skokove na Olimpijskim igrama, sigurno prolazi kroz "traumatično iskustvo."

"Ovo je zlostavljanje dece. Oni koriste san jednog deteta kao municiju da ih pumpaju lekovima", rekao je Ripon koji je osvojio bronzanu medalju za SAD u timskom takmičenju na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčengu 2018.

"Neko u njenom timu ju je ozbiljno izneverio i sada ona prolazi kroz ovaj ceo cirkus, i svi drugi pate zajedno sa njom".

Rusi koji se takmiče u Pekingu ne smeju da izlože zastavu svoje zemlje ili bilo koje nacionalne simbole zbog sankcija koje su im uvedene upravo zbog dopingovanja. Umesto da predstavljaju Rusiju, sportisti se takmiče kao predstavnici Ruskog olimpijskog komiteta, pod skraćenicom ROC. Rusija je imala slične restrikcije i na prethodnim Olimpijskim igrama zbog dopinga.

Adam Ripon se nalazi u Pekingu kao trener američke klizačice Maraje Bel, koja je završila 11. u kratkom programu u utorak i treba da se takmiči ponovo u slobodnom klizanju u četvrtak.

Ripon kaže da je situacija u vezi sa Valijevom i ruskim timom "izuzetno velika distrakcija" za druge klizače.

"Svi ti sportisti su celog života radili da bi dospeli do Olimpijskih igara, a sada se sva pitanja koja im postavljaju odnose na nekoga ko je pao na doping testu", izjavio je Ripon i upitao:

"Zar je to pošteno".

XS
SM
MD
LG