Linkovi

Ruski sportisti supendovani na četiri godine zbog dopinga


ARHIVA - Žena ulazi u sedište Svetske anti-doping agencije u Montrealu (Foto: Reuters/Christinne Muschi)
ARHIVA - Žena ulazi u sedište Svetske anti-doping agencije u Montrealu (Foto: Reuters/Christinne Muschi)

Izvršni komitet Svetske anti-doping agencije (WADA) zabranio je sportistima i zvaničnicima Rusije učešće na olimpijskim igrama i svetskim prvenstvima u velikom broju sportova u sledeće četiri godine.

Komitet je doneo odluku "jednoglasno", pošto je WADA zaključila da su ruske vlasti uticale na laboratorijske podatke tako što su podmetnule lažne dokaze i obrisale dosijea povezana sa pozitivnim doping testovima, koja su mogla da pomognu u identifikaciji sportista, koji su koristili nedozvoljena sredstva.

"Predugo je ruski doping umanjivao značaj čistog sporta. Blatantno kršenje uslova pod kojim je ukinuta prethodna suspenzija RUSADA-e, od strane ruskih vlasti, zahtevala je snažan odgovor. i to je upravo ono0 što smo danas uradili", naveo je ser Krejg Ridi, predsednika WADA-e.

"Rusija je dobila svaku moguću priliku da sredi stvari u svojoj kući i priključi se globalnoj anti-doping zajednici za dobrobit svojh sportista i integritet sporta, ali je umesto toga izabrala da nastavi sa svojom prevarom i poricanjem", dodao je Ridi.

"Rezultat toga jeste da je WADA odgovorila na najsnažniji mogući način, štiteći pravo ruskih sportista, koji mogu da dokažu da nisu učestvovali u ovoj prevari i imali koristi od nje".

Ruska anti-doping agencija (RUSADA) ima 21 dan da podnese zvaničnu žalbu na presudu Sudu za sportsku arbitražu u Lozani, u Švajcarskoj, a nekoliko ruskih političara odmah je zatražilo da se to i uradi.

Predsednik nadzornog odbora RUSADA-e Aleksandr Ivlev izjaviuo je da će se to telo sastati u narednih 10 dana i odlučiti kakve će dalje korake preduzeti.

XS
SM
MD
LG