Linkovi

Rusiji zabranjena upotreba imena i zastave tokom dva ciklusa Olimpijskih igara


Sedište ruskog Olimpijskog komiteta u Moksvi (REUTERS/Maxim Shemetov)
Sedište ruskog Olimpijskog komiteta u Moksvi (REUTERS/Maxim Shemetov)

Rusiji je zabranjeno da upotrebljava ime, zastavu i himnu tokom naredna dva ciklusa Olimpijskih igara, ili na bilo kom svetskom prvenstvu u periodu od naredne dve godine, odlučio je Sud za sportsku arbitražu čije je sedište u švajcarskom gradu Lozani.

Takođe, sud je Rusiji onemogućio da u naredne dve godine konkuriše za organizaciju velikih sportskih manifestacija, javila je agencija Asošijeted pres.

Kazna koja je određena manja je od četvorogodišnje – koliko je inače predložila Svetska antidoping organizacija (WADA).

Sudski proces formalno je vođen između Svetske antidoping organizacije i Ruske antidoping agencije. Sportski sud za arbitražu presudio je da ruska agencija nije poštovala zakon i naloženo joj je da Svetskoj antidoping agenciji plati 1,27 miliona dolara.

Tokom četvorodnevnog pretresa u Lozani, održanog prošlog meseca, ruski sportisti i njihovi advokati tvrdili su da ne bi trebalo da budu kažnjeni zbog zloupotreba državnih zvaničnika koji nemaju nikakve veze sa sportom.

Ruskim sportistima i timovima biće dozvoljeno takmičenje na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. i Zimskim igrama 2022. u Pekingu, kao i na svetskim prvenstvima, uključujući Svetski kup 2022. u Kataru, ukoliko nisu umešani u doping ili prikrivanje pozitivnih testova.

Na većim događajima biće im dozvoljeno da na opremi imaju napis “Rusija” ukoliko je iste veličine sa obaveznim napisom “neutralni sportista” ili “neutralni tim”, navedeno je u odluci Sportskog suda za arbitražu.

Prema presudi ruskim državnim zvaničnicima, uključujući i predsednika Vladimira Putina, dozvoljeno je prisustvo većim sportskim događajima - ukoliko im poziv uputi predsednik strane države.

Slučaj je zasnovan na optužbama da su ruske državne vlasti izmenile bazu podataka u laboratorije koja je sadržala uzorke antidoping kontrole ruskih sportista – pre nego što su ih 2019. predale istražiteljima Svetske antidoping organizacije.

Istražiteljima Svetske antidoping organizacije ruska strana dostavila je tražene materijale sa mesec dana zakašnjenja. Delovalo je da su dokazi o sprovedenim antidoping testovima menjani, a komunikacija elektronskom poštom menjana. U istrazi su takođe bili uključeni i uzbunjivači.

Rusija je pod delimičnim sankcijama već nekoliko godina usled razotkrivanja doping programa koji se smatra da je sponzorisala država. Zbog toga je upitan postao njen uspešan nastup na Zimskim olimplijskim igrama 2014. u Sočiju, koje je organizovala, zbog čega su njeni sportisti bili pod lupom na takmičenjima u Riju 2016. i Pjongčangu 2018.

XS
SM
MD
LG