Linkovi

Istraga ruskog dopingovanja u SAD


Sjedinjene Američke Države pokrenule su istragu povodom tvrdnji da su desetine ruskih sportista učestvovale u doping programu pod pokroviteljstvom države, prenosi "Njujork tajms".

Kancelarija tužioca za istočni okrug države Njujork istražuje sportiste, ruske vladine zvaničnike, anti-doping vlasti i sve druge koji su možda imali korist od doping afere.

SAD obično ne vrše istrage kada je reč o dopingu u sportu, ali mogu to da rade, posebno kada navodni prekšaji obuhvataju takmičenja u SAD ili račune u američkim bankama. Tužilaštvo može čak i da izloži slučaj protiv stranih državljana, koji žive van SAD, ukoliko mogu da dokažu da postoji neka veza sa SAD.

Prema tvrdnjama dva različita izvora, koji zbog zabrane komentarisanja tekuće istrage u javnosti nisu želeli da se njihov identitet otkrije, jedan od ruskih zvaničnika koji je predmet istrage je dr Grigorij Rodčenkov, bivši direktor anti-doping laboratorije, koji je prošlog novembra u izveštaju Svetske anti-doping agencije optužen da je igrao ključnu ulogu u aferi, a potom priznao da je na zahtev ruske vlade zamenjivao uzorke urina poslatih na testiranje.

Rodčenkov je od tada pobegao iz Rusije i sada živi u SAD.

Rusija u međuvremenu čeka 17. jun i odluku o tome da li je njihova atletska federacija dovoljno reformisala svoj program, da bi njenim atletičarima bilo dozvoljeno učešće na Olimpijskim igrama u Riju ovog leta.

XS
SM
MD
LG