Linkovi

Denver ponovo prejak za Majami, Jokić i ekipa na korak od prve titule


Nikola Jokić gestikulira tokom prvog poluvremena četvrte utakmice finala NBA plej-ofa, 9. jun 2023. (Foto: AP/Wilfredo Lee)
Nikola Jokić gestikulira tokom prvog poluvremena četvrte utakmice finala NBA plej-ofa, 9. jun 2023. (Foto: AP/Wilfredo Lee)

Nikola Jokić i Denver Nagetsi su na korak od prve titule u istoriji kluba posle još jedne pobede u Majamiju - 108:95 i vođstva od 3-1 u seriji pred peti meč u svojoj "Bol areni" u ponedeljak uveče.

Za razliku od prethodnog meča, u kojem su istorijske partije ostvarili i Jokić i Džamal Mari, četvrti duel dva tima bio je apsolutno timska pobeda gostiju, a neki od igrača zadatka imali su ključne uloge u trijumfu Nagetsa.

Pre svih Eron Gordon, koji je uz standardno sjajnu odbranu ostvario svoj rekord u ovoj seriji sa 27 poena, uz po 6 skokova i asistencija, ali i Brus Braun sa 11 od svojih 21 poen u poslednjoj četvrtini kada je Jokić zbog problema sa ličnim greškama bio na klupi. Međutim, sjajne minijature imali su i Majkl Porter Džunior sa 11 poena, veterani Kentejvijus Koldvel-Poup sa dve i Džef Grin sa jednom pravovremenom trojkom.

Naravno, i Jokić i Mari bili su na visokom nivou. Obojica su ostvarila "dabl-dabl", s tim da je Mari, koji je završio sa 15 poena i 12 asistencija, ušao u istoriju kao prvi košarkaš sa četiri uzastopne utakmice u finalu u kojima je imao 10 ili više asistencija.

Jokić nije imao sjajno šutersko veče, u prvoj četvrtini je nezgodno doskočio na nogu Maksa Strusa i čak u jednom trenutku morao da ode u svlačionicu, a zbog problema sa ličnim greškama igrao je 37 minuta. Završio je sa 23 poena (5-12, 3-7, 4-4), 12 skokova, 4 asistencije, 3 ukradnee lopte i blokade, a u proceu takođe postao prvi košarkaš u istoriji sa 500 poena, 250 skokova i 150 asistencija u istom plej-ofu.

Nagetsi su ovog puta šutirali sjajnih 50 odsto van linije za tri poena (14-28), a dominirali su i u ukradenim i zigubljenim loptama - 12 ukradenih i 6 izgubljenih, u odnosu na samo 2 ukradene i 15 izgubljenih Majamija.

Posle pete uzastopne pobede u gostima (6-3 u ovogodišnjem plej-ofu), Nagetsi se vraćaju u Denver sa vođstvom od 3-1 u seriji, prednošću koju je u istoriji finala NBA plej-ofa ispustio samo jedan tim - Golden Stejt 2016. protiv Klivlenda, predvođenog Lebronom Džejmsom i Kajrijem Irvingom. Denver u ovogodišnjem plej-ofu u svojoj dvorani ima 9 pobeda i samo jedan poraz, u drugoj utakmici finala od Majamija.

XS
SM
MD
LG