Linkovi

Nikola Jokić i zvanično dvostruki uzastopni MVP NBA lige


Nikola Jokić i Džoel Embid posle utakmice u Filadelfiji 14. marta 2022. (Foto: AP/Matt Slocum)
Nikola Jokić i Džoel Embid posle utakmice u Filadelfiji 14. marta 2022. (Foto: AP/Matt Slocum)

Srpski košarkaš Nikola Jokić izabran je za najkorisnijeg igrača NBA lige drugu godinu zaredom.

Vest da će trofej "Moris Podlof" još jednu godinu ostati u vlasništvu 27-godišnjeg Somborca, koju je većina američkih i svetskih medija prenela u ponedeljak, zvanično je potvrđena na kablovskoj TV mreži TNT, u emisiji koju vodi Erni Džonson, zajedno sa bivšim NBA zvezdama Čarlsom Barklijem, Šakilom O'Nilom i Kenijem Smitom.

Džonson, koji je priznao da svoj MVP glas dao Jokiću, razgovarao je sa centrom Denvera, koji se trenutno nalazi u Srbiji, a emitovan je i kratak video snimak na kojem Jokić u kasu stiže u somborsku štalu "Drim kečer" (Dream Catcher), gde ga dočekuje ekipa iz Denvera na čelu sa izvršnim direktorom Džošom Kronkijem, predsednikom Timom Konelijem i trenerom Majklom Melounom, a bio je tu i Ognjen Stojaković, pomoćnik u stručnom štabu Nagetsa.

Jokić je dobio čak 65 glasova za MVP, daleko više od drugoplasiranog Džoela Embida iz Filadelfije, koji je dobio 26. Treći je završio Janis Antentokumpo iz Milvokija, koji je dobio 9 glasova.

U ekskluzivnom klubu

Američki mediji objavili su da je Jokić izabran je za najkorisnijeg igrača NBA lige još u ponedeljak, pozivajući se na neimenovani izvor koji je upoznat sa odlukom NBA lige o MVP igraču ligaškog dela sezone.

Jokić se pridružio vrlo ekskluzivnom klubu košakaša sa dva uzastopna MVP trofeja, koji čine Janis Antetokumpo, Stefen Kari, Lebron Džejms (dva puta), Stiv Neš, Tim Dankan, Majkl Džordan, Medžik Džonson, Mozes Meloun i Karim Abdul-Džabar (dva puta). Leri Bird, Vilt Čamberlen i Bil Rasel su jedina trojica igrača u istoriji koja su tri puta uzastopno izabrana za MVP-ja ligaškog dela NBA lige.

Vest je prvi objavio poznati novinar mreže ESPN Adrijan Vojnarovski, a potvrdio ju je i Asošijeted pres.

Jokić je ove sezone ponovo predvodio Denver do plasmana u plej-of, četvrtu godinu uzastopno, a impresivno je da je ovog puta to učinio bez drugog i trećeg najboljeg igrača tima - Džamala Marija, koji je zbog oporavaka od operacije kolena propustio celu sezonu, i Majkla Portera Džuniora, koji je odigrao samo 9 utakmica na samom početku šampionata, a zatim imao operaciju leđa i nije se vratio na parket do kraja sezone za Nagetse.

Denver je, najviše zahvaljujući Jokićevim bravurama, završio kao 6. na Zapadu, a u prvoj rundi plej-ofa poražen je u duelu sa Golden Stejt Voriorsima. Bilo je 4-1 u seriji za tim iz San Franciska. Jokić je u ligaškom delu sezone imao prosek od 27,1 poen, 13,8 skokova i 7,9 asistencija i postao jedini igrač u istorii NBA lige sa više od 2.000 poena, 1.000 skokova i 500 asistencija u istoj sezoni. Takođe je predvodio ligu u broju "tripl-dablova" sa 19. Zkupno u karijeri sada ima 76 i zaostaje samo dva za Viltom Čemberlenom, koji je je prvi na listi svih centara u istoriji.

Jokić je posle poraza u prvoj rundi plej-ofa otputovao u Srbiju, a po svemu sudeći tokom leta potpisaće novi petogodišnji ugovor sa Denverom vredan skoro 254 miliona dolara - najveći u istoriji NBA lige. Sledeće sezone, u poslednjoj godini aktuelnog petogodišneg ugovora, Jokić će zaraditi 32,4 miliona.

Jokić: Drago mi je da nisam opao u formi posle MVP sezone
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:46 0:00

XS
SM
MD
LG