Linkovi

Lideri Otvorenog Balkana o "teškoj zimi", potpisan Sporazum o prehrambenoj sigurnosti


Otvoreni Balkan: Samit u Beogradu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:55 0:00

Otvoreni Balkan: Samit u Beogradu

BEOGRAD - U Palati Srbija u Beogradu održan je samit inicijative Otvoreni Balkan, kojim su predsedavali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i premijer Severne Makedonije Dmitar Kovačevski. Gosti samita u Beogradu, iako nisu članovi inicijative, bili su premijer Crne Gore Dritan Abazović, predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija, ministri spoljnih poslova Turske i Mađarske, Mevlut Čavušoglu i Peter Sijarto. Politički lideri govorili su o "teškoj zimi" koja predstoji Evropi i regionu i merama koje nameravaju da preduzmu u vezi sa krizom hrane i energenata - između ostalog, da zajednički traže pomoć od EU za kupovinu struje.

Ministri poljoprivrede tri zemlje potpisali su Sporazum o prehrambenoj sigurnosti između Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

Potpisan je i Memorandum o razumevanju između ministarstava energetike Srbije i Albanije.

Ministri kulutre tri zemlje potpisali su Memorandum o razumevanju u oblasti filma i audiovizuelnih delatnosti na Zapadnom Balkanu. Potpisan i Operativni plan u oblasti civilne zaštite između Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je kazao da je Otvoreni Balkan "doneo nadu u ovaj prostor opterećen trvenjima, sukobima i razmimoilaženjima". Naveo je i da je inicijativa donela i konkretne pomake - da je trgovinska saradnja Srbije sa članicama Otvorenog Balkana povećana od 12,5 so 29 odsto, da se broj kamiona između Beograda i Skoplja povećao za više od 1.000.

Vučić je rekao da se očekuje "teška zima".

"Mi smo videli da su procureli papiri iz EU da pomognu zemljama članicama. Pokušaćemo kao Zapadni Balkan u celini da tražimo pomoć za kupovinu nedostajuće električne energije. Ako nas puste, bilo bi važno svim zemljama Otvorenog Balkana, i BiH i Crnoj Gori bi olakšalo preživljavanje“.

Predsednik Srbije je najavio da se zabrane o izvozu žitarica, mesa i drugih proizvoda neće odnositi međusobno na zemlje članice Otvorenog Balkana.

Albanski premijer Edi Rama takođe je istakao da Balkan „čeka jedna od najtežih zima“ zbog krize sa strujom i energentima, i da je u tom kontekstu značajan sporazum ministarstava energetike Srbije i Albanije. On je rekao da Albanija neće menjati cene struje za domaćinstva i mala preduzeća i da će to iziskivati stotine miliona evra iz državnog budžeta.

Rama je najavio je da će se lideri Otvorenog Balkana zajednički obratiti Briselu za pomoć.

„Želim da uputim poziv EU da ne ponovi sramotno ponašanje tokom pandemije. Dobro se sećamo kako su zemlje Balkana bile primorane da se okrenu Turskoj, Kini, Rusiji zato što je EU gledala ka unutra“.

Premijer Severne Makedonije Dmitar Kovačevski kazao je da je „današnji dan važan za region, da se šalju poruke da su države solidarne i da će se zajedno suočiti sa krizom“.

„Sledeća zima će biti možda najteža od Drugog svetskog rata na ovamo i bolje je da to preživimo zajedno nego podeljeni“.

Kovačevski je precizirao da će se zemlje međusobno pomagati ako dođe do nestašica hrane na nekom od tržišta, i da će proizvodi između tri zemlje cirkulisati bez barijera. Takođe je najavio saradnju i u oblasti energetike.

Srbija, Severna Makedonija i Albanija su napravile zajedničku Radnu grupu koja treba da se bavi prevencijom krize na zimu. Premijer Crne Gore u tehničkom mandatu, Dritan Abazović, izjavio je u Beogradu da je tražio da i Podgorica ima svog predstavnika u toj grupi - bez obzira na to što nije članica Otvorenog Balkana.

„Moramo da idemo putem saradnje, biramo najbolja rešenja za građane i da se držimo zajedno“, kazao je Abazović i zahvalio je drugim liderima što su prihvatili njegovu inicijtivu.

Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija rekao je da je "srećan što je prisustvovao potpisivanju sporazuma koji rešava problem snabdevanja životnim namirnicama, ali da je ujedno i tužan što taj sporazum nije potpisao i predstavnik BiH".

Crna Gora, Kosovo i BiH nisu članice inicijative Otvoreni Balkan.

Na otvaranju samita video porukom se obratio i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, koji je poručio da Otvoreni Balkan šalje odličnu poruku i da se zalaže za mir, stabilnost i prosperitet. Evropski komesar je kazao da od početka podržava inicijativu.

XS
SM
MD
LG