Linkovi

Republikanski lider Mekarti se sastao sa predsednicom Tajvana, uprkos upozorenjima Kine


Predsedvajući Predstavničkog doma Kevin Mekarti sa predsednicom Tajvana pre bilateralnog sastanka u Predsedničkoj biblioteci Ronald Regan u Simi Veliju u Kaliforniji, 5. aprila 2023.
Predsedvajući Predstavničkog doma Kevin Mekarti sa predsednicom Tajvana pre bilateralnog sastanka u Predsedničkoj biblioteci Ronald Regan u Simi Veliju u Kaliforniji, 5. aprila 2023.

Predsedavajući Predstavničkog doma Kevin Mekarti sastao se sa predsednicom Tajvana Cai Ing-ven u Kaliforniji, i postao američki političar najvišeg ranga koji se sastao sa jednim liderom Tajvana na američkom tlu od 1979. godine, uprkos pretnjama odmazde od strane Kine, koja polaže pravo na Tajvan.

Predsednica Cai se zahvalila američkom Kongresu što stoji uz Tajvan u vreme ugroženosti demokratije, i citirala je reči bivšeg američkog predsednika Ronalda Regana - "da bismo sačuvali mir, moramo da budemo jaki"- u razgovoru sa Mekartijem i drugim zakonodavcima iz obe stranke.

"Volela bih da dodam da smo jači kada smo zajedno", poručila je Cai Ing-ven stojeći uz Mekartija pre razgovora u predsedničkoj biblioteci Ronald Regan u gradu Simi Veli.

"Prijateljstvo naroda Tajvana i Amerike je pitanje od dubokog značaja za slobodni svet, i ključno je za održavanje ekonomske slobode, mira i regionalne stabilnosti", izjavio je Mekarti, republikanski predsedavajući Predstavničkog doma, koji zauzima treću najvažniju poziciju u zemlji u hijerarhiji američkog političkog sistema.

"Poštovaćemo svoje obaveze i naglasićemo predanost zajedničkim vrednostima, iza kojih jedinstveno stoje svi Amerikanci."

Ovi razgovori izazvali su protivljenje Kine i pretnje kontramerama.

Prošle godine, Cai je na Tajvanu ugostila tadašnju predsedavajuću Predstavničkog doma Nensi Pelosi, a Kina je reagovala održavši oko Tajvana svoje najveće vojne vežbe u poslednjim decenijama.

Kina tvrdi da je Tajvan njena teritorija, a njen konzulat u Los Anđelesu saopštio je uoči sastanka u sredu da je Cai učestvovala u takvim razgovorima da bi "priredila politički šou".

Poseta Cai Kaliforniji usledila je nakon njenog boravka u Latinskoj Americi gde je posetila neke od preostalih saveznika Tajvana - Belize i Gvatemalu. Honduras je nedavno objavio da prekida veze sa Tajvanom u korist Kine.

Džerom Koen, penzionisani profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Njujorku, rekao je za Glas Amerike da je Cai, sastajući se sa Mekartijem u Kaliforniji, krenula više diplomatskim putem nego da je ugostila Mekartija na Tajvanu i potencijalno ponovo podstakla odgovor koji je Kina imala na posetu Pelosi.

"Ne bi trebalo da postoji osnova za snažnu reakciju Pekinga", rekao je Koen za redakciju Glasa Amerike na mandarinskom jeziku. "To čini da NRK, Narodna Republika Kina, izgleda veoma loše i nezrelo u vreme kada bi Peking i Vašington trebalo da pokušavaju da se udruže da poboljšaju odnose, a ne da ih pogoršaju".

Robert Ros, profesor političkih nauka na Bostonskom koledžu, rekao je za Mandarinski servis Glasa Amerike da sastanak u sredu ne mora nužno da ima konkretne rezultate.

"Za Cai Ing-ven radi se o jednostavnom uspostavljanju prisustva u svetu, uspostavljanju njenog prisustva kao liderke Tajvana i uspehu u susretu sa američkim liderima", rekao je Ros. "Cilj predsedavajućeg (Mekartija) je da utvrdi svoje akreditive kao podržavaoca Tajvana i kao nekoga ko se protivi Kini. Susret sa predsednicom Tajvana mu omogućava da kaže 'Ja se suprotstavljam Kini. Oni ne žele da to uradim, ali svejedno ću to učiniti'".

Redakcija Glasa Amerike na mandarinskom jeziku doprinela je pisanju ovog izvešaja. Neke informacije preuzete su od Asošiejted presa, agencije Frans pres i Rojtersa.

XS
SM
MD
LG