Linkovi

Broj žrtava u srušenoj zgradi na Floridi porastao na 9


Spasioci strahuju da će broj žrtava porasti
Spasioci strahuju da će broj žrtava porasti

Spasioci u Surfsajdu kod Majamija nastavili su potragu za više od 150 nestalih u ruševinama stambene zgrade, koja se srušila pre tri dana. Zvaničan razlog urušavanja nije poznat, ali je sve više pitanja o strukturalnim oštećenjima zgrade i propustima nadležnih.

Broj mrtvih porastao je na devet, saopštili su zvaničnici u nedelju.

"Jedna žrtva je preminula u bolnici, a na terenu smo pronašli osam tela, pa potvrđujem da je sada devet preminulih", rekla je načelnica okruga Majami-Dejd Danijela Levin Kava.

Dodala je da su identifikovane četiri žrtve i da su obaveštene njihove porodice.

Prethodno je navela da je "prioritet da se nastavi potraga i da se spasi ko god može".

Srušena zgrada u Majamiju
Srušena zgrada u Majamiju

Zvaničnici se nadaju da ipak mogu da pronađu žive neke od 156 nestalih. Vatrogasci su uspeli da stave pod kontrolu požar u dnu ruševina, pa spasioci nastavljaju potragu sa manje prepreka.

"Nada nas pokreće. Situacija je ekstremno teška", rekao je šef vatrogasaca Alen Kominski.

Spasilačke ekipe - među kojima su eksperti iz Izraela i Meksika - koriste pse, dronove i infracrvene skenere.

"Stotine pripadnika spasilačkih timova su na stendbaju i spremni za rotaciju. Imamo dovoljno spasilaca i najbolje ljude", naglasila je Levin Kava.

Izveštaj iz 2018. pokazao je da su inženjeri utvrdili značajna strukturalna oštećenja oko bazena u zgradi i propadanje cementa u podzemnoj garaži. Izveštaj su objavili gradski zvaničnici, a u njemu se navodi i da je ove godine na zgradi staroj 40 godina trebalo izvesti velike popravke.

Ipak, nije utvrđeno da su oštećenja navedena u izveštaju dovela do rušenja zgrade.

Zamenica gradonačelnika Tina Pol je ocenila da su oštečenja "veoma alarmantna", dok je Dona DiMađo Berger, zastupnica agencije koja je vlasnik zgrade, kazala da su oštećenja opisana u izveštaju iz 2018. tipična za starije zgrade i da nisu alarmirala članove borda zgrade, od kojih neki tu stanuju sa porodicama.

Dodala je da je bord opredelio 12 miliona dolara za popravke i da su počeli radovi na krovu koji je oštećen tokom sezone uragana, a da su ostale planirane popravke odložene zbog pandemije.

Ove godine, zgrada je trebalo da prođe kroz proces ponovne sertifikacije bezbednosti, što je predviđeno za sve zgrade na Floridi starije od 40 godina.

Sajmon Vdvovinski, profesor na Univerzittetu Floride, kaže da su satelitski snimci od 1990-ih naovamo pokazali da je zgrada tonula od 1 do 3 milimetra svake godine, dok su ostale zgrade u okolini stajale stabilno.

XS
SM
MD
LG