Linkovi

Inženjer upozorio na strukturalnu štetu tri godine pre rušenja zgrade na Floridi


Spasioci tragaju za preživelima u ruševinama zgrade Čemplejn Tauers, 25. juna 2021. (Foto: Vatrogasna služba okruga Majami-Dejd).
Spasioci tragaju za preživelima u ruševinama zgrade Čemplejn Tauers, 25. juna 2021. (Foto: Vatrogasna služba okruga Majami-Dejd).

Jedan inženjer je pronašao dokaze velike strukturalne štete ispod bazena kao i “oštećenja betona” u podzemnoj garaži 12-spratne zgrade na Floridi, u izveštaju iz 2018, tri godine pre nego što se zgrada iznenada srušila dok je većina stanara spavala.

Uprkos danonoćnom radu na mestu nesreće u Surfsajdu, primorskom gradiću blizu Majamija, spasilački timovi nisu pronašli nove preživele, izjavila je gradonačelnica okruga Majami-Dejd Danijel Levin Kava na brifingu za novinare.

Pozvala je rođake stanara da ne gube nadu da bi neki od 159 ljudi koji se još vode kao nestali mogli da budu pronađeni živi, ali je priznala da požar koji i dalje tinja usporava spasilačke ekipe. Cela oblast je puna dima, a vatrogasci još nisu uspeli da pronađu njegov izvor.

Spasioci su pronašli još jedno telo u ruševinama zgrade - petu do sada pronađenu žrtvu, ali će taj broj sigurno će porasti, budući da su srušeni spratovi naslagani nalik na palačinke, i svaki je sravnio onaj ispod sebe. Uz pomoć pasa, kamera, radara i teške mašinerije, spasioci traže prostore koji su se eventualno formirali u ruševinama, a u kojima bi moglo da ima dovoljno vazduha da preživeli mogu da dišu.

"I dalje se nadamo jer nam je to rekla spasilačka ekipa – da imaju nade”, izjavila je gradonačelnica Majamija na konferenciji za novinare u petak.

Izveštaj inženjera iz 2018, koji su objavili gradski zvaničnici, izrađen je za potrebe odbora zgrade koji se spremao za veliki projekat renovacije ove godine.

Još se ne zna da li je šteta opisana u izveštaju povezana sa rušenjem zgrade.

Inženjer, Frenk Morabito, upozorio je da hidroizolacija ispod terase bazena nije funkcionisala zbog velike greške u dizajnu.

"Loša hidroizolacija izaziva veliku strukturalnu štetu beetonskoj strukturi ispod bazena”, napisao je. “Ako se izolacija ne zameni u bliskoj budućnosti to će izazvati ubrzano oštećenje betona.”

Morabito je pored toga rekao da se na betonskim stubovima, gredama i zidovima garaže betonski stubovi i zidovi garaže vide “značajne pukotine”, uključujući i delove ispod bazena.

Morabitova firma je predala gradu plan za zgradu Čemplejn Tauers koja je izgrađena 1981 - dokument na 84 stranice sa detaljima o “popravkama i renoviranju 40-godišnje zgrade”.

Zgrade koje dostignu 40 godina starosti na Floridi moraju da prođu inženjerske provere da bi mogle da prodaju stanove. Gradonačelnica je izjavila da će okrug Majami Dejd obaviti inspekciju svih zgrada starijih od 40 godina u narednih 30 dana, da bi se proverilo da li sve imaju obnovljene dozvole.

Satelitski snimci iz 1990-ih pokazuju da je zgrada tonula izmešu 1 i 3 milimetara godišnje, dok su okolne zgrade bile stabilne, izjavio je Šimon Vdovinski, professor Međunarodnog univerziteta Floride. On kaže da ti podaci možda ukazuju na strukturalne probleme unutar zgrade iako mogu da budu i naznaka da se zgrada sleže u tle.

Dok lokalni zvaničnici pružaju pomoć i utehu porodicama, smeštaju ih u hotelske sobe i obezbeđuju im hranu, spasioci neprekidno rade na mestu nesreće, u ograničenom broju kako bi se sprečilo dalje urušavanje.

Timovi iz Meksika i Izraela stigli su da pruže pomoć lokalnim ekipama. Nesreća se dogodila u četvrtak rano ujutru, kada se urušio veliki deo zgrade. Oko 80 od 130 stanova u njoj je imalo stanare.

XS
SM
MD
LG