Linkovi

Šefica USAID Kongresu: Pomoć inostranstvu ključna u suprotstavljanju uticaju Kine i Rusije


ARHIVA - Administratorka USAID Samanta Pauer tokom intervjua u sedištu USAID-a, u Vašingtonu, 4. avgusta 2022.
ARHIVA - Administratorka USAID Samanta Pauer tokom intervjua u sedištu USAID-a, u Vašingtonu, 4. avgusta 2022.

Visoki republikanski zakonodavac rekao je u sredu da prioriteti finansiranja Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) ne idu dovoljno daleko u rešavanju pretnje koju predstavlja Komunistička partija Kine (KPK).

Bajdenova administracija je zatražila 32 milijarde dolara za USAID i pomoć inostranstvu, što je tri milijarde dolara više od iznosa koji je Kongres izdvojio 2023.

Predsedavajući Predstavničkog doma za spoljne poslove Majkl Mekol rekao je na pretresu sa administratorkom USAID-a Samantom Pauer da nije jasno kako ta agencija planira da potroši traženih 400 miliona dolara kroz fond za suzbijanje kineskog uticaja.

Senator Majkl Mekol govori pred Odborom za spoljne poslove Predstavničkog doma, 17. maja 2023, na Kapitol Hilu u Vašingtonu.
Senator Majkl Mekol govori pred Odborom za spoljne poslove Predstavničkog doma, 17. maja 2023, na Kapitol Hilu u Vašingtonu.

"Naša strana pomoć mora da služi kao jasna alternativa KPK i našim protivnicima i da istovremeno spasava živote i projektuje globalno liderstvo SAD širom sveta", rekao je Mekol.

Pretres sa šefovima agencija o budžetu su praksa na Kapitol hilu svake godine, a zahtevi za finansiranje služe kao polazna tačka za pregovore.

"Narodna Republika Kina i [ruski predsednik Vladimir] Putin spremni su da se umešaju - bilo kroz mutne zajmove pod nepovoljnim uslovima ili uz pomoć plaćenika", rekla je Pauer Odboru za spoljne poslove Predstavničkog doma. "Međunarodni poredak koji ceni demokratiju i ljudska prava i poštuje međunarodne granice nije garantovan. Zaista, autoritarni akteri su izazov i cilj im je da ga preoblikuju. Moramo da ulažemo u stabilan i humaniji svet koji nam je potreban".

Pauer je rekla zakonodavcima da će budžetsko zakonodavstvo republikanaca u Predstavničkom domu, koji se bavi krizom gornje granice duga naneti značajnu štetu misiji USAID-a širom sveta i američkom globalnom uticaju. Prošlog meseca, Predstavnički dom sa republikanskom većinom usvojio je zakon koji nema šanse da bude usvojen u Senatu SAD sa demokratskom većinom.

Ali njihov predlog, ako bude usvojen, povećao bi limit duga u zamenu za smanjenje vladine potrošnje, uključujući smanjenje finansiranja USAID-a do 22 odsto.

"Kina i Rusija ne smanjuju svoj budžet za međunarodne poslove za skoro jednu trećinu. U stvari, oni rastu i proširuju svoje programe inostrane pomoći kao sredstvo za unapređenje svojih nacionalnih interesa i vršenje uticaja na globalnoj sceni. Gubimo teren", rekao je u sredu kongresmen iz države Njujork Gregori Miks, vodeći demokrata u tom odboru.

Mekol je u nedelju rekao za Ej-bi-si njuz da "neuspeh nije pravi put kojim se ide..."

"Naši protivnici ovo gledaju veoma pažljivo. Gledaju kada smo podeljeni... Mislim da ništa više ne bi voleli, posebno Kina, nego da nas vide da ne ispunimo svoje dužničke obaveze koje su u skladu sa Ustavom".

On je dodao da su republikanci izneli plan da to izbegnu.

"Mislim da smo bili razumni", rekao je Mekol. "Spremni smo da podignemo gornju granicu duga, ali želimo značajna smanjenja potrošnje i ograničavanje potrošnje… na nivo iz 2022."

Pauer je rekla da se finansiranje USAID-a za 2019. povećalo za polovinu stope rasta programa. Prema istraživanjima javnog mnjenja, mnogi Amerikanci smatraju da su ulaganja u stranu pomoć mnogo veća nego što jesu. Istraživanja dosledno pokazuju da javnost veruje da se 25 odsto budžeta SAD godišnje troši na inostranu pomoć, dok je to u stvari manje od jedan odsto.

"Apsolutno se podrazumeva da ništa što ovde predlažem ne bi trebalo da ide na račun odgovarajućih investicija u našu odbranu i u globalno takmičenje u kojem smo sa NRK", rekla je Pauer zakonodavcima.

U izveštaju su korišćene neke informacije Asošijeted presa.
XS
SM
MD
LG