Linkovi

Administratorka USAID Samanta Pauer u poseti Srbiji i Kosovu


Samanta Pauer, Administratorka USAID-a, fotografisana 4. avgusta 2022. godine.
Samanta Pauer, Administratorka USAID-a, fotografisana 4. avgusta 2022. godine.

Administratorka Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samanta Pauer ove sedmice putuje u Srbiju i Kosovo, kako bi se sastala sa liderima tih zemalja. Ona je prva osoba na toj poziciji koja će posetiti Srbiju.

Američki i evropski zvaničnici rade na stabilizaciji odnosa između Beograda i Prištine, kroz dijalog u kojem se pokušavaju naći rešenja za niz otvorenih pitanja, a u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu zabrinuti su i zbog bliskih veza koje Srbija održava sa Rusijom.

Pauer planira da se sastane sa premijerima i predsjednicima obe države, te da ih ohrabri da ostanu na putu normalizacije međusobnih odnosa i da nastave da se kreću ka članstvu u Evropskoj uniji.

U saopštenju USAID-a je navedeno da će ona "podvući podršku USAID-a na putu Srbije ka pridruživanju Evropskoj uniji kroz zajedničko partnerstvo za podsticanje ekonomskog rasta i demokratskog razvoja".

Prema najavi, Pauer će se u Srbiji i Kosovu sastati sa predstavnicima civilnog društva, poslovnim liderima, novinarima, kao i sa bivšim NBA košarkašem Vladom Divcem, te sa sportistima sa invaliditetom.

XS
SM
MD
LG