Linkovi

Direktorka USAID-a za Evropu u Prištini: Prioritet - pomoć u rešavanju procesa koji se vode o samom Kosovu


Erin Meki, direktorka američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) zadužena za Evropu i Evroaziju (levo) u razgovoru sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, 5. decembra 2022.
Erin Meki, direktorka američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) zadužena za Evropu i Evroaziju (levo) u razgovoru sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, 5. decembra 2022.

Direktorka za Evropu i Evroaziju Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Erin Meki rekla je posle razgovora sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani da je USAID uložio više od milijardu dolara za društveno ekonomski razvoj Kosova. Pored finansijske pomoći prema njenim rečima važnije je partnerstvo koje je razvijeno između Kosova i SAD, a koje će se - kako je navela - nastaviti i u budućnosti.

„Mi ćemo i dalje nastaviti da budemo angažovani na Kosovu kako bi Kosovo dobilo svoje mesto u evropskim institucijama. Dakle, od transparentnosti pa do vaših napora kako biste izgradili mirno Kosovo i kao što sam rekla to je model za druge zemlje. Naš prioritet ostaje da pomažemo u rešavanju procesa koji se vode o samom Kosovu, kako bi ono postalo demokratska zemlja i kako bi bilo prosperiteta ovde“, navela je Meki.

Direktorka za Evropu USAID-a u Prištini
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da je USAID poslednje dve decenije bio „pokretačka snaga i katalizator pozitivnih promena na Kosovu“, posebno u oblastima demokratije, vladavine prava i ljudskih prava.

„USAID je doprineo sa više od milijardu dolara osnaživanju institucija Kosova, demokratizaciji naše zemlje, izgradnji održive ekonomije i mnogim drugim oblastima, koji između ostalog obuhvataju i suzbijanje korupcije i kriminala. Tokom mog mandata kao predsednice za godinu i po dana USAID je doprineo sa 73 miliiona dolara finanijske podrške preko grantova SAD“, rekla je Osmani.

Osmani je rekla da je na sastanku od predstavnice USAID-a za Evropu i Evroaziju zatražila i podršku u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja.

„Srećna sam, jer sam dobila pozitivan odgovor od strane USAID-a za dalju podršku u ovom smeru, kako bismo suzbili ovu pojavu. Ova pojava se nažalost pretvorila u pandemiju u celom svetu. Imam potrebu i da naglasim da će Kosovo ostati blizak i verodostojan partner na kojeg uvek možete da se oslonite kako bismo potigli naše zajedničke ciljeve“, navela je Osmani.

Erin Meki osvrnula se i na odnose Kosova i Srbije.

„Da budem jasna, normalizacija odnosa između Kosova i Srbije sa uzajamnim priznavanjem je najbolji put za Kosovo kako bi poboljšalo odnose sa zemljama u regionu i da na taj način zauzme svoje mesto među tim zemljama, u okviru evropskih i evroatlanskih integracija“, rekla je Meki.

Zvaničnica USAID-a Erin Meki sastala se u Pirštini i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

XS
SM
MD
LG