Linkovi

Vučić sa šeficom USAID-a: Jačanje odnosa sa SAD


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa administratorkom Američke agencije za međunarodnu saradnju (USAID) Samantom Pauer (FoNet)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa administratorkom Američke agencije za međunarodnu saradnju (USAID) Samantom Pauer (FoNet)

BEOGRAD - Administratorka Američke agencije za međunarodnu saradnju (USAID) Samanta Pauer sastala se u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u sklopu jednonedeljne posete Srbiji i Kosovu.

"Imala sam produktivan i sveobuhvatan sastanak sa predsednikom Vučićem o budućnosti Srbije, i tome kako SAD da nastave da ulažu u uspeh i prosperitet građana Srbije", napsiala je Pauer na Tviteru.

Ona je dan pred zvaničan susret odala poštu žrtvama masovnog ubistva ispred OŠ "Vladislav Ribnikar".

Iz kabineta predsednika Srbije saopšteno je da je prilikom sastanka sa administratorkom USAID-a, Vučić istakao opredeljenost Srbije za jačanje sveobuhvatnih odnosa sa SAD.

On je, navodi se, posebno zahvalio na pomoći koju je USAID kroz svoje programe pružio Srbiji u oblastima jačanja konkurentnosti privrede, boljem funkcionisanju javne uprave, kao i kroz projekte koji se na nivou opština bave unapređenjem korišćenja obnovljivih izvora energije i zaštitom životne sredine.

Govoreći o situaciji u regionu i nastavku dijaloga sa Prištinom, Vučić je ponovio "posvećenost Beograda ovom procesu i spremnost za rad na implementaciji koncepta evropskog predloga, uz određena ograničenja u skladu sa principima međunarodnog prava".

Predsednik Srbije je naglasio da nastavak procesa normalizacije u ovom trenutku zavisi od formiranja Zajednice srpskih opština.

„Spremni smo da razgovaramo o brojnim otvorenim pitanjima, ali nismo spremni da prihvatimo bilo kakve jednostrane odluke, koje nisu proizašle iz dogovora u dijalogu, a koje direktno ugrožavaju prava pripadnika srpske zajednice na Kosovu i Metohiji“, poručio je Vučić.

Inicijativu "Otvoreni Balkan" ocenio je kao odličan primer saradnje u regionu koji je omogućio slobodniji protok ljudi, roba, usluga i kapitala u regionu.

Sagovornici su se saglasili da je USAID poželjan partner za saradnju na projektima koji će dodatno intenzivirati ekonomske odnose sa SAD i privući nove američke investicije, piše u saopštenju Vučićevog kabineta.

XS
SM
MD
LG