Linkovi

Buduća pomoć Ukrajini može zavisiti od toga ko će kontrolisati Kongres 2023.


Arhiva - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obraća se virtuelno Kongresu SAD u Vašintonu, 16. marta 2022.
Arhiva - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obraća se virtuelno Kongresu SAD u Vašintonu, 16. marta 2022.

Predstojeći novembarski izbri na sredini predsedničkog mandata, na kojima se žestoko osporava kontrola nad oba doma Kongresa Sjedinjenih Država, mogli bi da imaju značajne posledice po najveći spoljnopolitički izazov sa kojim se trenutno suočava Bajdenova administracija: ruska invazija na Ukrajinu.

Otkako je ruski predsednik Vladimir Putin naredio svojim trupama da uđu u Ukrajinu u februaru, SAD i njihovi saveznici, uključujući većinu zemalja NATO-a, usmeravaju pomoć i oružje u zemlju kako bi pomogli vladi i odbili osvajače.

Dok američka javnost i dalje podržava široku podršku Ukrajini, a zakone koji predviđaju pomoć usvajaju velike dvopartijske većine, glasna manjina republikanskih poslanika, uz odjek brojnih uticajnih glasova u širem konzervativnom pokretu, kritikovala je federalnu vladu, rekavši da troši previše i potencijalno produžava sukob.

Pritisak na politiku SAD

Sada, neki stručnjaci dovode u pitanje stepen do kojeg bi ta manjina mogla da utiče na američku politiku ako stranka uspešno zauzme Predstavnički dom, Senat ili oba tela Kongresa u novembru.

"Mislim da je to najvažnije za mnoge ljude u Vašingtonu koji podržavaju ono što radimo u Ukrajini", rekao je za Glas Amerike Konor Savoj, viši saradnik u Centru za strateške i međunarodne studije.

Novih 625 miliona dolara američke vojne pomoći za Ukrajinu

Američki predsednik Bajden u razgovoru sa ukrajinskim kolegom Zelenskim (Foto: Twitter/@POTUS)
Američki predsednik Bajden u razgovoru sa ukrajinskim kolegom Zelenskim (Foto: Twitter/@POTUS)

Sjedinjene Države će Ukrajini dostaviti vojnu pomoć u iznosu od 625 miliona dolara, saopštila je Bela kuća.

Tu informaciju je američki predsednik Džozef Bajden u telefosnkom razgovoru preneo u ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom.

Pomoć obuhvata i lansere pokretnih artiljerijskih raketnih sistema (HIMARS), saoštila je Bela kuća.

Stejt department je saopštio da se radi o četiri lansera HIMARS i potrebnim raketama, 32 haubice sa 75.000 metaka municije, 200 vozila sa protivminskom zaštitom, kao i Klejmor protivpešadijskim minama.

Predsednik Bajden je u razgovoru, kom se pridružila i potpredsednica Kamala Haris, naglasio da nikada neće priznati rusku aneksiju ukrajinske teritorije.

Nastavićemo sa podrškom Ukrajini u odbrani od ruske agresije onoliko koliko bude potrebno”, saopštila je Bela kuća.

Paket pomoći prvi je odobreni od trenutka kada je Rusija nedavno anektirala okupirane ukrajinske teritorije.

Prošle nedelje, Sjedinjene Države su odobrile pomoć u naoružanju za Ukrajinu vredan 1,1 milijardu dolara, koji je obuhvatao 18 sistema HIMARS, potrebnu municiju, različite vrste sistema protiv bespilotnih letelica i radara

Od početka ruske agresije na Ukrajinu 24. februara, Sjedinjene Države su Ukrajini pomogle sa više od 16,8 milijardi dolara u vojnoj opremi i oružju.

Savoj je rekao da je značajan broj republikanskih poslanika koji su do sada glasali protiv pomoći Ukrajini - uključujući mnoge od 57 koji su glasali protiv paketa pomoći od 40 milijardi dolara u maju - to učinili zbog zabrinutosti zbog nedostatka nadzora nad potrošnjom. Ali drugi uključuju mnoge samozvane populiste u stilu bivšeg predsednika Donalda Trampa, koji su instinktivno sumnjičavi prema trošenju za inostranu pomoć, čak i kada je ono podržalo rukovodstvo stranke.

"Ovo im se ne sviđa", rekao je Savoj. "Oni misle da je to novac za strane pacovske kanale".

Iako je bilo i određenog demokratskog protivljenja potrošnji za Ukrajinu, otpor u toj stranci je bio daleko manji. U kombinaciji sa širokom podrškom republikanaca, demokratske većine su uspelvale da proguraju pakete pomoći.

Određivanje otpora

Daleko je od izvesnog da bi se stvari promenile ako GOP (Republikanska stranka) preuzme vlast u Kongresu, s obzirom na to da većina republikanaca i dalje podržava pomoć Ukrajini. Međutim, važno je zapamtiti da je u Kongresu odlučna manjina često u stanju da izrazi volju većine.

Pre jedne decenije, dok je Republikanska partija vodila Predstavnički dom, osnovna grupa konzervativaca — Klub za slobodu — dosledno je kočila napore svog rukovodstva da sklopi budžetske sporazume sa tadašnjim predsednikom Barakom Obamom, što je dovelo do zatvaranja vlade i straha od neizvršenja obaveza od strane odeljenje trezora.

Neki posmatrači su primetili rastući razdor između rukovodstva Republikanske partije i njenog populističkog krila.

"Raskol između republikanaca iz establišmenta stranke i populista u Trampovom stilu postavlja pitanje da li predsednik Džo Bajden može da se osloni na zakonodavce da će nastaviti da finansiraju priliv američke vojne opreme u Ukrajinu ako demokrate izgube kontrolu nad Kongresom", primetio je prošlog meseca vebsajt Difens njuz.

Tokom predizborne kampanje, demokrate su koristile pretnju republikanskog preuzimanja vlasti koje će ugasiti pomoć Ukrajini kao tačku za razgovor.

U Ohaju, demokratski kandidat za Senat Tim Rajan je više puta sledio svog republikanskog protivnika, J. D. Vancea, priznajući kasnje: "Baš me briga šta će se desiti sa Ukrajinom na ovaj ili onaj način".

Konzervativne grupe su sumnjive

Tokom vikenda, uticajna Konzervativna politička akciona konferencija (CPAC) objavila je tvit koji je odmah privukao široku pažnju jer se činilo da potvrđuje Putinovu tvrdnju da je "anektirao" četiri regiona Ukrajine.

"Vladimir Putin najavljuje aneksiju četiri ukrajinske okupirane teritorije", navodi se u tvitu. "Bajden i demokrati nastavljaju da šalju Ukrajini milijarde dolara poreskih obveznika. U međuvremenu, napadnuti smo na našoj južnoj granici. Kada će demokrate staviti #Ameriku na prvo mesto i okončati davanje poklona Ukrajini?"

Organizacija je kasnije izbrisala tvit, tvrdeći da ga nije odobrilo njeno rukovodstvo. Zamenjen je onim koji je Putina nazvao "ludakom", a njegovu invaziju na Ukrajinu nezakonitom.

Međutim, ostala je ista nevoljnost da se nastavi finansiranje Ukrajine na sadašnjem nivou.

"Moramo se suprotstaviti Putinu, ali američki poreski obveznici ne bi trebalo da snose ogromnu većinu troškova", poručio je CPAC.

Druge konzervativne organizacije takođe su izrazile zabrinutost.

"Američki narod je umoran od neokonzervativnog političkog konsenzusa koji zahteva da se milijarde njihovih poreskih dolara potroše na odbranu integriteta ukrajinske granice kada se ne mogu pronaći resursi i upravljanje za naše", rekao je prošlog meseca sajtu Defense 1 Ras Vot, predsednik Centra za obnovu Amerike, ocenjujući da će novi paket pomoći produžiti borbu i "omogućiti regionalnim saveznicima da još jednom izbegnu svoje bezbednosne odgovornosti".

Preusmeriti resurse

U nedelju je republikanski kongresmen Met Gec, čiju matičnu državu Floridu upravo poharao uragan, preko Tvitera sugerisao da se pomoć Ukrajini preusmeri na pomoć za njegove birače.

"Dragi Kongrese: U ime mojih sugrađana na Floridi, kojima je veoma potrebna pomoć… Samo nam pošaljite polovinu onoga što ste poslali Ukrajini. U potpisu, vaši sugrađani Amerikanci", napisao je on.

Prošle nedelje, najavljujući svoj glas protiv rezolucije o potrošnji koja je uključivala više sredstava za Ukrajinu, članica Kongresa Mardžori Tejlor Grin je tvitovala: "Danas glasam NE za kontinuiranu rezoluciju o finansiranju 50 američkih država, plus 51. američke države: Ukrajine. Takođe u vestima, Vladimir Putin je upravo anektirao veliki deo Ukrajine. Da li i mi finansiramo Rusiju?

Republikanski lideri u Predstavničkom domu nagovestili su da će, ako preuzmu vlast, opšti pogled njihovih kokusa - uključujući sve novoizabrane članove - biti uključen u njihovo donošenje odluka.

U izjavi novinarima prošlog meseca, predstavnica Elise Stefanik, trećeplasirana republikanka u Predstavničkom domu, rekla je: "Želimo da budemo sigurni da oni dobiju sve informacije. Znam da postoji zabrinutost, s pravom, oko nadzora nad tim dolarima".

Rekla je, međutim, da neće da govori pre izbora novih članova. "To će biti konferencijska odlukatih novih članova."

XS
SM
MD
LG