Linkovi

SAD izdale nalog za zaplenu aviona Romana Abramoviča


ARHIVA - Ruski milijarder Roman Abramovič (Foto: AP /Matt Dunham, File)
ARHIVA - Ruski milijarder Roman Abramovič (Foto: AP /Matt Dunham, File)

Američke vlasti obezbedile su nalog za zaplenu dva aviona, američke proizvodnje, u vlasništvu ruskog milijardera Romana Abramoviča zbog leta u Rusiju bez dozovole, koja je neophodna posle sankcija koje je Vašington uveo Moskvi zbog invazije na Ukrajinu, rekao je u ponedeljak zvaničnik Sekretarijata za pravosuđe, a prenosi agencija Rojters.

Američki Sekretarijat za ekonomiju takođe je podneo administrativnu optužnicu protiv Abramoviča, za kojeg je naveo da je u februaru imenovao decu za korisnike "ofšor entiteta" u čijem vlasništvu su letelice Boing 787 drimlajner i Golfstrim G650 ER, ali da je on nastavio da kontroliše te entitete.

Abramovič je optužen u trenutku kada američke vlasti pokušavaju da izvrše pritisak na poslovne lidere bliske ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da ubede Moskvu da zaustavi akcije u Ukrajini, koje Kremlj zove specijalnom vojnom operacijom.

Sekretarijat za ekonomiju naveo je da je Golfstrim leteo od Istanbula do Moskve 12. marta, a Boing od Dubaija do ruske prestonice 4. marta. Oba leta bila su nakon što su 24. februara stupile na snagu restrikcije na izvoz. Abramoviču je bila potrebna dozvola za letove u Rusiju, zato što su avioni američke prozvodnje.

Federalni tužioci u Njujorku saopštili su u nalogu za zaplenu da nije izdata ni jedna dozvola za letove u Rusiju. Restrikcije su deo sveobuhvatne kontrole izvoza, koju su SAD uvele nakon invazije.

Sekretarijat za ekonomiju zatražio je uvođenje administrativnih sankcija protiv Abramoviča, uključujući novčanu kaznu do 328.121 dolar i ukidanje daljih izvoznih povlastica.

Abramovič, koji je demantovao navode da je blizak Putinu, sankcionisan je u Evropskoj uniji i Velikoj Britaniji, a prošlog meseca je prodao udeo u fudbalskom klubu Čelsi.

XS
SM
MD
LG