Linkovi

EU: Konačno zeleno svetlo za embargo na rusku naftu


ARHIVA - Zastave Evropske unije ispred sedišta u Briselu (Foto: REUTERS/Yves Herman)
ARHIVA - Zastave Evropske unije ispred sedišta u Briselu (Foto: REUTERS/Yves Herman)

Evropska unija u četvrtak je dala konačno dobrenje za nove sankcije protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu, koje obuhvataju zabranu većeg dela uvoza ruske nafte i kaznene mere protiv vodeće ruske banke Sberbanke, prenosi agencija Rojters.

Evropski lideri postigli su prethodno dogovor o embargu na uvoz ruske sirove nafte koji će u potpunosti stupiti na snagu do kraja 2022. godine. Mađarska, Slovačka i Češka osigurale su izuzeća za uvoz tog energenta naftovodom, od kojeg sve zavise. Sankcijama je predviđeno da se obustavi 90 odsto uvoza ruske nafte na teritoriju 27 članica EU u kojima živi 450 miliona ljudi.

Šesta runda sankcija obuhvata i odluku da se Sberbanci odseče pristup međunarodnom platnom sistemu SWIFT.

"To će umanjiti sposobnost Rusije da finansira svoj rat", rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Na spisku sankcionisanih pojedinaca ipak se neća naći jedna istaknuta osoba, kao što je to bilo planirano - patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril, bliski saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina. Taj potez blokirala je Mađarska. Sve odluke u EU donose se jednoglasno.

Budimpešta je proteklih nedelja i intenzivirala zahteve u pogledu naftnog embarga. Da bi pridobile njenu podršku, članice EU pristale su da iz zabrane izuzmu naftu koja se Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj isporučuje preko naftovoda Družba.

Uz naftni embargo, nove sankcije obuhvataju i zabranu osiguravanja brodova koji prevoze rusku naftu na druga mesta, rekao je neimenovani zvaničnik EU Rojtersu. Postojeći ugovori biće fazno ukinuti tokom 6 meseci. Eksperti EU ocenjuju da će taj potez komplikovati napore Rusije da pronađe druga tržišta za svoju sirovu naftu.

Jedan neimenovani diplomata EU takođe je izrazio nezadovoljstvo potezima Mađarske, nakon što se ta zemlja usprotivila sankcionisanju patrijarha Kirila tek nakon samita u Briselu u ponedeljak i utorak i dogovora o sankcijama.

Diplomata je, kako prenosi Rojters, rekao da bi to mogla da bude "pirova pobeda za Budimpeštu, koja nikada nije bila toliko izolovana na nivou EU".

XS
SM
MD
LG