Linkovi

Pentagon: Medijski izveštaji o kineskom špijunskom centru na Kubi "nisu tačni"


Arhiva - Na ovoj fotografiji koju je objavila kineska novinska agencija Sinhua, kineski predsednik Ši Đinping (levo) i predsednik Kube Migel Dijaz-Kanel Bermudez hodaju tokom ceremonije dobrodošlice u Velikoj hali naroda u Pekingu, 25. novembra 2022
Arhiva - Na ovoj fotografiji koju je objavila kineska novinska agencija Sinhua, kineski predsednik Ši Đinping (levo) i predsednik Kube Migel Dijaz-Kanel Bermudez hodaju tokom ceremonije dobrodošlice u Velikoj hali naroda u Pekingu, 25. novembra 2022

Pentagon je saopštio da izveštaji da su Kina i Kuba postigle tajni sporazum kojim se Pekingu dozvoljava da izgradi objekat za elektronsko prisluškivanje na ostrvu koje je 160 kilometara udaljeno od Sjedinjenih Država "nisu tačni".

"Mogu vam reći, na osnovu informacija koje imamo, da to nije tačno – da nemamo saznanja da Kina i Kuba otvaraju bilo koju vrstu špijunske stanice", rekao je novinarima u četvrtak portparol Pentagona brigadni general Pat Rajder.

Prema izveštajima, koji su se prvi put pojavili u Vol strit žurnalu, a koji se poziva na neimenovane obaveštajne zvaničnike, Kina je pristala da plati Kubi - koja je u finansijskim teškoćama - nekoliko milijardi dolara za špijunski objekat, što bi omogućilo Pekingu da prikuplja elektronske komunikacije širom jugoistočnih Sjedinjenih Država, gde se nalaze brojne vojne baze.

Rajder je dodao da Pentagon nema informacije da Kina postavlja bilo kakvu vrstu vojne baze na Kubi ili negde drugde u regionu.

Međutim, on je upozorio da je odnos između Kube i Kine nešto što Pentagon prati, zajedno sa bilo kojom vrstom "prinudne ili ratoborne aktivnosti" Kine na zapadnoj hemisferi.

Visoki zvaničnik Bele kuće takođe je opisao medijske izveštaje kao "netačne".

"Veoma smo svesni"

Zvaničnik Sekretarijata za odbranu, koji je odbio da direktno komentariše izveštaje, rekao je za Glas Amerike da su SAD i dalje "u mogućnosti da ispune sve svoje bezbednosne obaveze kod kuće i širom regiona".

"Na širem nivou, veoma smo svesni pokušaja (Kine) da širom sveta investira u infrastrukturu koja može imati vojnu namenu, uključujući i na zapadnoj hemisferi", rekao je zvaničnik.

Upitan o izveštaju, portparol kineske ambasade u Vašingtonu rekao je Rojtersu: "Nismo upoznati sa slučajem i kao rezultat toga, trenutno ne možemo da damo komentar".

Portparol kubanske ambasade u Vašingtonu rekao je za Glas Amerike da je izveštaj Žurnala "lažan".

Ranije u četvrtak, zamenik kubanskog ministra spoljnih poslova Karlos Fernandes de Kosio rekao je da je izveštaj "potpuno lažan i neosnovan".

"Ovakve klevete često su proizvodili zvaničnici Sjedinjenih Država", dodao je on.

Nikolas Eftimijades, penzionisani obaveštajac, rekao je za Glas Amerike na mandarinskom jeziku da se Kuba "sigurno uklapa" u opis nekoga ko bi mogao da "prikupi vojnu komunikaciju SAD sa nekih geostacionarnih satelita".

"Ovo je program prikupljanja obaveštajnih podataka. Nije neočekivano. Mislim da to dolazi već neko vreme", dodao je on. "To je još jedna pretnja nacionalnoj bezbednosti sa kojom se moramo boriti".

Nekoliko mogućih opcija

Džejms Endrju Luis, direktor Programa za tehnologiju i javnu politiku u tink-tenku Centar za strateške i međunarodne studije, rekao je za Glas Amerike na mandarinskom, da SAD imaju malo opcija za odgovor.

"Pošto je Kuba tako blizu Sjedinjenih Država, to je kao da ste deo američke telefonske mreže", rekao je on. "Ako odluče da žele da imaju kinesku prislušnu stanicu, ne možemo mnogo šta da uradimo".

Bela kuća i mnogi zakonodavci u Kongresu smatraju Kinu glavnim ekonomskim i vojnim rivalom SAD. SAD su najveća svetska ekonomija, a Kina druga po veličini.

Ranije ove godine, SAD su oborile objekat za koji se smatralo da je bio kineski špijunski balon iznad Atlantskog okeana, ali ne pre nego što je prešao duž Sjedinjenih Država i preleteo brojne vojne baze.

Prošlog vikenda, kineski ratni brod naglo je prošao ispred pramca američkog razarača dok je ovaj plovio kroz međunarodne vode u Tajvanskom moreuzu. SAD su saopštile da je incident primorao američki brod da uspori kako bi izbegao sudar.

Republikanski protivnici Bajdena brzo su napali administraciju u vezi sa prijavljenim kineskim poduhvatom u zapadnoj hemisferi, iako je bilo nejasno šta, ako išta, SAD mogu da urade da to zaustave.

"Džo Bajden treba da se probudi po pitanju stvarnih kineskih pretnji na našem pragu", napisala je na Tviteru Niki Hejli, bivša ambasadorka u Ujedinjenim nacijama i aktuelna kandidatkinja za republikansku predsedničku nominaciju.

Senator Marko Rubio sa Floride, najbliže američke države Kubi, napisao je na Tviteru: "Pretnja Americi od Kube nije samo stvarna, već je i mnogo gora od ovoga".

Glas Amerike na mandarinskom doprineo je pisanju ovog izveštaja.
XS
SM
MD
LG