Linkovi

Očekuje se da će Entoni Blinken uskoro posjetiti Kinu


Američka zastava pored kineskog nacionalnog amblema, fotografisana 9. novembra 2017. godine.
Američka zastava pored kineskog nacionalnog amblema, fotografisana 9. novembra 2017. godine.

Očekuje se da će američki državni sekretar Entoni Blinken posjetiti Peking u narednim sedmicama, saopštili su novinarima američki zvaničnici koji su govorili pod uslovom da im se ne otkrivaju imena.

Zvaničnici nisu dali informacije o tome kada bi se putovanje tačno dogodilo, ali je izvjesno da je riječ o odgođenom putovanju iz februara, koje je tada otkazano zbog tenzija između dvije zemlje, prevashodno zbog kineskog špijunskog balona iznad Sjedinjenih Država.

Fajnenšl tajms je objavio da bi se posjeta mogla dogoditi već u junu.

Na pitanje o tome u ponedjeljak, portparol Stejt departmenta Vedant Patel rekao je novinarima da nema novosti za javnost o Blinkenovom putu u Kinu, ali da se Sjedinjene Države raduju ponovnom zakazivanju te posjete "kada uslovi to dozvole".

Visoki zvaničnik Stejt departmenta za istočnu Aziju Danijel Kritenbrink i direktorica za Kinu u Savjetu za nacionalnu bezbjednost SAD, Sara Beran, posjetili su Kinu ranije ove sedmice, što je Patel opisao kao "otvorene i produktivne razgovore" sa kineskim zvaničnicima.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je razgovore "otvorenom, konstruktivnom i plodonosnom komunikacijom o promovisanju unapređivanja kinesko-američkih odnosa i pravilnim upravljanjem razlikama".

Patel je naglasio potrebu da se američki i kineski zvaničnici sastanu lično, bilo u Pekingu ili Vašingtonu, navodeći da ne postoji alternativa za takve sastanke "da bi se naša diskusija nastavila".

Američki ministar odbrane Lojd Ostin je prošle sedmice, uoči bezbjednosne konferencije u Singapuru, istakao potrebu da velike sile imaju otvorene linije komunikacije. Njegov kineski kolega, general Li Šangfu, odbio je da se sastane sa Ostinom na marginama konferencije. Iako su se oni rukovali na tom događaju, Ostin je rekao da to "nije zamjena za suštinski angažman".

Dio informacija u ovom tekstu preuzet je od agencija AP, AFP i Rojters.

XS
SM
MD
LG