Linkovi

Ratni brodovi SAD i Kanade prošli kroz Tajvanski moreuz


ARHIVA - USS Higins (DDG-76) američke ratne mornarice
ARHIVA - USS Higins (DDG-76) američke ratne mornarice

Američki i kanadski ratni brodovi plovili su u utorak kroz Tajvanski moreuz, u prvoj vojnoj operaciji praktikovanja slobode plovidbe otkako je američki predsednik Džo Bajden rekao da će SAD braniti Tajvan ako ga napadne Kina.

USS Higins, razarač naružan vođenim projektilima američke mornarice, i HMCS Vankuver, fregata Kraljevske kanadske mornarice, izveli su "rutinski tranzit Tajvanskog moreuza 20. septembra kroz vode gde se primenjuju sloboda plovidbe i preletanja na otvorenom moru u skladu sa međunarodnim pravom", rekao je novinarima u utorak pres sekretar Pentagona brigadni general Pat Rajder.

Kina tvrdi da Tajvanski moreuz nisu međunarodne vode, već da su "unutrašnje vode Kine" i "teritorijalno more". Međutim, prema međunarodnom pravu, Tajvanski moreuz sadrži koridor međunarodnih voda i vazdušnog prostora izvan teritorijalnog mora bilo koje države gde sva plovila mogu slobodno da plove.

"Tranzit Higinsa i Vankuvera kroz Tajvanski moreuz pokazuje posvećenost Sjedinjenih Država i naših saveznika i partnera slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku", dodaje se u saopštenju Sedme flote SAD, koja pokriva vojne pomorske operacije SAD u istočnom Pacifiku i Indijski okeani.

Tesnac razdvaja Tajvan, demokratsko samoupravno ostrvo, od kontinentalne Kine.

Mapa Tajvanskog tesnaca
Mapa Tajvanskog tesnaca

Peking tvrdi da ima suverenitet nad Tajvanom i okolnim vodama uprkos tome što Komunistička partija Kine nikada nije kontrolisala ostrvo.

Tranzit se događa ubrzo nakon što je CBS emitovao intervju sa predsednikom Bajdenom u kojem je rekao da će američke trupe braniti ostrvo od napada. Američki predsednik je ranije obećao da će braniti Tajvan, ali je u ovom intervjuu dodao da bi "muškarci i žene SAD" bili deo te odbrane.

Pre njegove izjave, američka politika je namerno ostajala dvosmislena u pogledu toga kako bi SAD branile Tajvan ako bi to demokratsko ostrvo bilo na udaru Kine.

Tranzit u utorak je bio drugi put da je ratni brod američke mornarice putovao Tajvanskim moreuzom otkako je predsedavajuća Predstavničkim domom SAD Nensi Pelosi posetila ostrvo. Brodovi USS Antitam i USS Čanselersvil su plovili kroz moreuz krajem avgusta.

Tenzije između Pekinga i Tajpeja su visoke, a kineska vojska održava velike vojne vežbe u blizini ostrva.

XS
SM
MD
LG