Linkovi

Bivši Trampov savjetnik proglašen krivim za nepoštovanje Kongresa


Piter Navaro, bivši savjetnik predsjednika Donalda Trampa ispred sudnice u Vašingtonu, (Foto: REUTERS/Leah Millis)

Piter Navaro, bivši zvaničnik Bijele kuće za vrijeme administracije Donalda Trampa, u četvrtak je proglašen krivim za nepoštovanje Kongresa, zato što je odbio da sarađuje u kongresnoj istrazi napada na američki Kapitol 6. januara 2021. godine.

Presuda je izrečena nakon kratkog suđenja Navaru, koji je bio trgovinski savjetnik pod predsjednikom Trampom, a kasnije je širio neosnovanje tvrdnje republikanaca o masovnoj izbornoj krađi 2020. godine.

Navaro je drugi Trampov saradnik optužen za nepoštovanje Kongresa, nakon bivšeg savjetnika Bijele kuće Stiva Benona. Benon je proglašen krivim po dvije tačke optužnice i osuđen je na četiri mjeseca zatvora. Međutim, trenutno je na slobodi do rešavanja žalbe.

Navaro je u federalnom sudu u Vašingtonu proglašen krivim za dva prestupa povezana sa nepoštovanjem Kongresa, oba kažnjiva sa do godinu zatvora. Kazna bivšem Trampovom savjetniku biće izrečena 12. januara.

Advokat odbrane tražio je da se suđenje proglasi nevažećim, navodeći da su porotnici koji su odlučivali o krivici bili na pauzi napolju gdje se okupljaju demonstranti i mediji, te da su ubrzo poslije toga donijeli odluku. Sudija o tome nije odlučio odmah, navodeći da će razmotriti pisane argumente o tom zahtjevu.

Tužioci su naveli da se Navaro ponašao kao da je "iznad zakona" kada je ignorisao obavezujući poziv da podnese dokumenta i svjedoči pred specijalnim komitetom Predstavničkog doma koji je istraživao napad na Kapitol.

Navarovi advokati su, međutim, tvrdili da Navarno nije namjerno ignorisao poziv i da tužioci nisu dokazali suprotno.

U Vašingtonu je podignuta i federalna optužnica protiv Trampa zbog napora da promijeni rezultat izbora 2020. godine koje je izgubio od Džoa Bajdena. Po istom osnovu je optužen i u Džordžiji. Bivši predsjednik negira krivicu.

Komitet Predstavničkog doma je u januaru završio istragu, a u konačnom izvještaju je zaključio da je Tramp bio umiješan u nezakonitu zavjeru da poništi legitimne rezultate izbora i da nije preduzeo mjere da zaustavi svoje pristalice koje su napale Kapitol.

XS
SM
MD
LG