Linkovi

Bivši šef Trampovog kabineta izjasnio se da nije kriv za podrivanje izbora


ARHIVA - Bivši šef kabineta Donalda Trampa Mark Medouz (Foto: REUTERS/Al Drago)

Bivši šef kabineta Donalda Trampa Mark Medouz izjasnio se da nije kriv po optužnici u Džordžiji koja ga tereti za pokušaj podrivanja izbora. To su prethodno u utorak uradili advokati Džon Istmen i Džefri Klark.

Medouz, Istmen i Klark odrekli su se prava na lično izjašanjavanje o krivici na sudskom ročištu, koje je bilo zakazano za srijedu u Višem sudu okruga Fulton.

Njih trojica su, uz bivšeg predsjednika i još 15 osoba, prošlog mjeseca optuženi za pokušaje da poniše Trampov poraz od aktuelnog predsjednika, demokrate Džoa Bajdena na izborima 2020. godine. Tramp je favorit za osvajanje predsjedničke nominacije Republikanske stranke za izbore 2024. godine.

Prije nego što je imenovan za šefa kabineta, Medouz je bio jedan od vodećih Trampovih saveznika u Predstavničkom domu američkog Kongresa. Na poslednjoj funkciji, prisustvovao je sastancima u Bijeloj kući na kojima se raspravljalo o pokušajima da se izborni rezultat preokrene u Trampovu korist.

Optužnica tereti Medouza da je pomogao u podsticanju zavjere, davanjem lažnih izjava o izborima, te da je bio u zavjeri sa Trampom da se utvrdi plan za ometanje i odlaganje formalne potvrde rezultata izbora u Kongresu 6. januara 2021. godine.

Takođe je optužen da je pokušao da izvrši pritisak na jednu od glavnih istražiteljki u kancelariji državnog sekretara Džordžije, Frensis Votson, da ubrza verifikaciju potpisa u okrugu Fulton, te da je učestvovao u telefonskom razgovoru tokom kojeg je Tramp tražio od državnog sekretara Breda Rafenspergera da "pronađe dovoljno glasova" da bi se rezultat tijesnih izbora u Džordžiji preokrenuo u korist bivšeg predsjednika. Rafensperger je odbio da to uradi.

Istmen je zastupao Trampa u tužbi čiji cilj je bio da se ponište rezultati izbora u četiri američke držve u kojima je Tramp izgubio 2020. godine. Bio je pod istragom i specijalnog tužioca Džeka Smita i državnih tužilaca u Džordžiji zato što je napisao niz dokumenata u kojima je tvrdio da tadašnji potpredsjednik SAD Majk Pens može da odbije elektore iz određenih država, što bi onemogućilo Bajdenovu pobjedu.

Prema optužnici u Džordžiji, Istmen je bio dio zavjere da se imenuju lažni elektori. Istmenov advokat optužnicu je nazvao naporom da se kriminalizuje legalni politički govor.

Prema američkom izbornom sistemu, elektori su ljudi koji su postavljeni da predstavljaju birače svojih država na predsedničkim izborima. Stranka kandidata koji je osvojio najviše glasova u toj državi šalje svoje elektore na sastanak Elektorskog koledža u decembru, kako bi formalno potvrdili izborni rezultat.

Džefri Klark bio je visoki zvaničnik Sekretarijata za peavosuđe koji je, poslednjih dana Trampove administracije, pokušavao da ubijedi Tramp da otpusti vršioca dužnosti sekretara Džefrije Rozena, kako bi on preuzeo njegovu funkciju i pokrenuo istragu o lažnim tvrdnjama o izbornoj prevari u Džordžiji i drugim državama.

Klark se, po svemu sudeći, pominje i kao jedan oz zavjerenika u federalnoj optužnici koju je protiv Trampa u Vašingtonu podigao specijalni tužilac, takođe zbog pokušaja prekrajanja izborne volje. U optužnici se navode Klarkovi napori da ubijedi Rozena da podnese pismo u kojem se lažno tvrdi da je Sekretarijat za pravosuđe zabilježio izborne nepravilnosti u Džordžiji.

Tramp i njegov bivši lični advokat Rudi Đulijani prošle nedelje su se izjasnili nevinim, takođe bez izlaska pred sud. Optužnica u Džordžiji je četvrta protiv Trampa od kako je u novembru prošle godine objavio novu predsjedničku kandidaturu.

XS
SM
MD
LG