Linkovi

Putin nagovestio da očekuje dug rat u Ukrajini, "ne kladi se na Trampa"


Predsednik Rusije Vladimir Putin govori na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku, na krajnjem istoku Rusije, 12. septebra 2023.

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin nagovestio je u utorak da se sprema za dugi rat u Ukrajini, rekavši da bi Kijev mogao da iskoristi bilo kakav prekid vatre za ponovno naoružavanje i da će Vašington nastaviti da gleda Rusiju kao neprijatelja bez obzira na to ko bude pobednik izbora u SAD 2024. godine.

Govoreći nekoliko sati na ekonomskom forumu u ruskom pacifičkom lučkom gradu Vladivostoku, Putin je rekao da je kontraofanziva Ukrajine protiv ruskih snaga do sada propala i da je ukrajinska vojska pretrpela velike gubitke od 71.000 ljudi.

"Ukrajina bi razgovarala o miru tek kad bude iscrpljena po pitanju ljudstva, opreme i municije", rekao je Putin.

Dodao je da će Kijev iskoristiti svaki prekid neprijateljstava "da popuni svoje resurse i obnovi borbenu sposobnost svojih oružanih snaga".

Putin je rekao da su ga mnogi potencijalni posrednici pitali da li je Rusija spremna da prestane da se bori, ali je istakao da Rusija to teško može da učini kada se suočava sa ukrajinskom kontraofanzivom.

Da bi bilo šanse za razgovore, rekao je Putin, Ukrajina bi prvo morala da poništi svoju samonametnutu zakonsku zabranu mirovnih pregovora i da objasni šta želi.

"Onda ćemo videti", rekao je Putin.

Rusija kontroliše oko 18 odsto ukrajinske teritorije , uključujući Krim koji je anektirala 2014. i deo istočne i južne Ukrajine koji je zauzela nakon invazije na tu zemlju 24. februara prošle godine u, kako to naziva, specijalnoj vojnoj operaciji.

Rat je posejao pustoš u gradovima i selima i u njemu je ubijeno ili ranjeno stotine hiljada vojnika i civila.

Već nekoliko meseci Ukrajina se bori i pokušava da povrati deo izgubljene teritorije i ponovo je zauzela neka sela, ali još nije napravila značajne prodore protiv snažno utvrđenih ruskih linija, posutih nagaznih minama.

Ukrajina saopštava da se neće smiriti dok poslednji ruski vojnik ne bude izbačen sa njene zemlje. Zapad poručuje da želi da pomogne Ukrajini da pobedi Rusiju – cilj za koji zvaničnici Kremlja kažu da je nerealan san.

Izbori u SAD

Putin je rekao da je proces pokrenut protiv bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa politički motivisan i da prikazuje "trulost" američkog političkog sistema.

Ipak, Putin kaže da bez obzira ko pobedi na američkim izborima sledeće godine, ne očekuje promene u politici Vašingtona prema Rusiji.

Arhiva - Predsednik Rusije Vladimir Putin rukuje se sa predsednikom SAD Donaldom Trampom, tokom bilateralnog sastanka na marginama samita idera G20, u Osaki, Japan, 28. juna 2019.
Arhiva - Predsednik Rusije Vladimir Putin rukuje se sa predsednikom SAD Donaldom Trampom, tokom bilateralnog sastanka na marginama samita idera G20, u Osaki, Japan, 28. juna 2019.

"Neće biti suštinskih promena u spoljnoj politici SAD prema Rusiji, bez obzira na to ko god bude izabran za predsednika", rekao je Putin. "Vlasti SAD Rusiju doživljavaju kao egzistencijalnog neprijatelja", dodao je.

Putin je, takođe, branio svoj zaokret ka Aziji, za koji je rekao da je ubrzan ratom i pokušajem Zapada da stegne rusku ekonomiju.

Odluka Zapada da snabdeva Ukrajinu kasetnim bombama i municijom sa osiromašenim uranijumom je zločin, rekao je Putin. Takve zalihe bi mogle da produže rat, ali ne bi promenile njegov krajnji ishod, dodao je on.

Takođe, kritikovao je odluku Zapada da Ukrajini isporuči avione F-16 i moguću nabavku američkih vojnih taktičkih raketnih sistema (ATACMS).

Bajdenova administracija je blizu odluke da odobri isporuku projektla većeg dometa sa kasetnim bombama u Ukrajinu, preneo je Rojters ranije ovog meseca.

XS
SM
MD
LG