Linkovi

Velika porota u Džordžiji predlagala da se osim Trampa optuži i troje senatora


ARHIVA - Optužnica protiv bivšeg predsjednika Donalda Trampa i još 18 osoba u Džordžiji (Foto: REUTERS/Julio-Cesar Chavez)
ARHIVA - Optužnica protiv bivšeg predsjednika Donalda Trampa i još 18 osoba u Džordžiji (Foto: REUTERS/Julio-Cesar Chavez)

Specijalna velika porota u državi Džordžiji je u okviru istrage napora da se promijeni rezultat izbora u toj američkoj državi u korist Donalda Trampa bila preporučila da se optužnice podignu i protiv troje republikanskih senatora i drugih saveznika bivšeg predsjednika, prenosi agencija Rojters pozivajući se na izvještaj objavljen u petak.

Na kraju, niko od njih nije optužen u okviru slučaja koji su pokrenuli tužioci u Džordžiji. Od 39 osoba za koje je porota preporučila da budu optužene, na kraju je optužnica podignuta protiv 19 osoba, među kojima je i bivši predsjednik.

Velika porota preporučila je da se optužnica podigne i protiv tadašnjih senatora iz Džordžija, Keli Lefler i Dejvida Perdjua, kao i protiv senatora Lindzija Grejema iz Južne Karoline, navodi se u izvještaju. Predlagala se i optužnica protiv Trampovog bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost Majkla Flina.

Grejem, bivši Trampov protivnik koji je postao njegov bliski saveznik, tražio je od zvaničnika u Džordžiji da ispitaju glasačke listiće poslate poštom, nakon poraza tadašnjeg predsjednika.

Republikanski senator navodio je da su njegovi postupci bili opravdani i da je imao pravo da ispita državne izbore kao predsjedavajući senatskog Odbora za pravosuđe. Odbijao je obavezujući poziv da svjedoči pred velikom porotom, ali je na kraju Vrhovni sud presudio da mora.U petak je ponovio da su njegovi potezi bili u skladu sa funkcijom koju je tada obavljao.

Lefler i Perdju, oboje Trampove pristalice, poraženi su od demokratskih kandidata u drugom krugu izbora u januaru 2021. godine. Perdju se neuspješno kandidovao za guvernera 2022. godine.

Specijalna velika porota je sazvana 2021. godine, na zahtjev tužiteljke okruga Fulton Fani Vilis, da bi joj pomogla u istrazi. Tokom nekoliko mjeseci, porotnici su tražili iskaze 75 svjedoka, među kojima su i Grejem, Trampov bivši lični advokat Rudi Đulijani i najviši zvaničnici Džordžije, među kojima i guverner Brajan Kemp.

Specijalna porota nije imala ovlašćenja da podiže optužnice. Međutim, Vilis je iskoristila prikupljene dokaze da od regularne velike porote zatraži podizanje optužnice koja Trampa i druge tereti za zavjeru za sabotažu pobjeda Džoa Bajdena u Džordžiji.

Svih 19 optuženih negiralo je krivicu. Tramp je, kao i u slučaju tri prethodne optužnice, tvrdio da je žrtva političkog progona. Uprkos pravnim problemima, i dalje je favorit za osvajanje republikanske predsjedničke nominacije.

Izvještaj specijalne velike porote držan je u tajnosti devet mjeseci na zahtjev tužiteljke.

XS
SM
MD
LG