Linkovi

Bajden proslavio 81. rođendan: U skladu sa tradicijom Bele kuće pomilovao ćurke za Dan zahvalnosti


Dva ćurana, Liberti i Bel, koje su primili predsedničko pomilovanje u Beloj kući pred Dan zahvalnosti, prisustvuju konferenciji za novinare, 19. novembra 2023, u Vilard Interkontinental hotelu u Vašingtonu (AP/Jacquelyn Martin)
Dva ćurana, Liberti i Bel, koje su primili predsedničko pomilovanje u Beloj kući pred Dan zahvalnosti, prisustvuju konferenciji za novinare, 19. novembra 2023, u Vilard Interkontinental hotelu u Vašingtonu (AP/Jacquelyn Martin)

Liberti i Bel su spremni su za predsedničko pomilovanje.

Dva ćurana za Dan zahvalnosti su u Beloj kući da odigrale ulogu u okviru godišnje praznične tradicije: predsednik Džo Bajden im je poštedeo živote kako ne bi postali nečija večera.

"Mislimo da je to odličan način za početak sezone praznika i zaista, zaista zabavna čast", rekao je Stiv Liken, predsednik Nacionalne federacije (uzgajivača) ćurki i predsednik prodavnice ćuretine Džen-O turki (Jennie-O Turkei) u razgovoru za Asošijeted pres.

Događaj, koji je održan na Južnom travnjaku Bele kuće, umesto u Ružičnjaku, označio je nezvanični početak sezone praznika u Vašingtonu.

Predsednik Džo Bajden, najstariji predsednik u istoriji SAD, u istom danu je proslavio svoj 81. rođendan. Tokom popodneva njegovoj supruzi, prvoj dami Džil Bajden, isporučena je jelka iz Flitvuda u Severnoj Karolini visine 5,6 metara - koja će postati kao zvanična božićna jelka Bele kuće.

Liken je predstavio Liberti i Bel u nedelju u Vilard internešenelu, luksuznom hotelu u blizini Bele kuće. Ćurani su u subotu prijavljeni u jedan apartman nakon što su stigli preko crvenog tepiha u američku prestonicu nakon jednodnevnog putovanja iz Minesote u crnom Kadilak Eskalajdu.

Bajden pomilovao ćurke Liberti i Bel povodom Dana zahvalnosti
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

"Odgajani su kao i sve naše ćurke, zaštićeni, naravno, od vremenskih ekstrema i grabežljivaca, slobodno šetajući sa stalnim pristupom vodi i hrani", rekao je Liken u nedelju, dok su Liberti i Bel šetali po novorenoviranoj Kristalnoj sobi u Vilardu, po plastičnoj podlozi položenoj preko tepiha.

Mužjaci ćurki, stari oko 20 nedelja i teški oko 19 kg, izlegli su se u julu u Vilmaru u Minesoti - tamo je sedište kompanije Dženi-O - kao deo "predsedničkog jata", rekao je Liken. Slušali su muziku i druge zvuke kako bi ih pripremili za buku u Beloj kući.

"Slušali su sve vrste muzike da bi se pripremili za gužvu i ljude na putu. Mogu da potvrdim da su oni, u stvari, svifteri i da uživaju u Princu", rekao je Liken, što znači da su Liberti i Bel obožavatelji muzike Tejlor Svift i Princa. "Mislim da su apsolutno spremni za udarni termin".

Tradicija datira iz 1947. godine kada je Nacionalna federacija uzgajivača ćurki, koja predstavlja farmere i proizvođače ćuretine, prvi put predstavila ćurku za nacionalni Dan zahvalnost predsedniku Hariju Trumanu.

Tada, a i ranije, ćurke su predavane za prvu porodičnu prazničnu trpezu.

Ali do kasnih 1980-ih, tradicija je evoluirala u često duhovitu ceremoniju u kojoj se ptice pomiluju, čime im je davana druga šansu za život nakon što su pošteđene toga da završe na porodičnoj trpezi za Dan zahvalnosti.

Godine 1989, dok su aktivisti za prava životinja protestovali u blizini, predsednik Džordž H.V. Buš je rekao da će ćurka biti pošteđena.

"Ali, dozvolite mi da vas uverim, i ovog finog ćurana, da neće završiti ni na čijem stolu, ne ovaj momak — on je od sada dobio predsedničko pomilovanje — i dozvolu da doživi svoje dane na dečjoj farmi nedaleko odavde".

Nakon što Bajden u pomiluje svoj treći par ćurki, Liberti i Bel će biti vraćeni u matičnu državu kako bi se o njima brinuo Fakultet za hranu, poljoprivredu i prirodne resurse Univerziteta u Minesoti.

"Možete zamisliti kako će se o njima brinuti studenati, veterinari i profesori, pa će, nadamo se, možda imati priliku da odu na hokejašku utakmicu ili provedu vreme sa goferom Goldijem" rekao je Liken predsednik Nacionalne federacije (uzgajivača) ćurki.

Na Dan zahvalnosti biće pojedeno nešto više od 200 miliona ćurki, rekao je on.

Bajden će jesti svoju ćurku za Dan zahvalnosti sa porodicom na Nantuketu, ostrvu u Masačusesu, nastavljajući dugu porodičnu tradiciju.

U nedelju su on i prva dama doručkovali povodom Dana zahvalnosti stotinama pripadnika osoblja brodova USS Dvajt D. Ajzenhauer i USS Džerald R. Ford u Pomorskoj bazi Norfolk u Virdžiniji, najvećoj te vrste na svetu.

Markus Platzer, generalni direktor Vilarda, rekao je da je uloga hotela u predstavljanju ćurki "vrhunac godine". Vilard je uključen više od 15 godina, rekao je on, nazvavši ćurke "našim veoma posebnim gostima".

"Toliko loših stvari se dešava globalno da je to nešto gde svi, znate, izmame osmeh na lice ljudima, bar na nekoliko minuta", rekao je Placer u nedelju.

XS
SM
MD
LG