Linkovi

Osumnjičeni za odavanje tajnih dokumenata SAD je uništavao dokaze, kažu tužioci


Pripadnik Nacionalne vazduhoplovne garde Masačusesa, Džek Tešera, desno, tokom pojavljivanja na sudu u Bostonu, 14. aprila 2023.
Pripadnik Nacionalne vazduhoplovne garde Masačusesa, Džek Tešera, desno, tokom pojavljivanja na sudu u Bostonu, 14. aprila 2023.

Pripadnik nacionalne garde vazduhoplovnih snaga optužen za odavanje poverljivih vojnih dokumenata ima istoriju nasilnih pretnji, koristio je svoj vladin kompjuter za istraživanje masovnih pucnjava i pokušao da uništi dokaze o svojim zločinima, saopštili su u sredu federalni tužioci.

U podnesku na 48 stranica, Sekretarijat za pravosuđe naveo je da 21-godišnji Džek Tešera treba da bude nasilno pritvoren do suđenja, saopštivši da njegova retorika u kombinaciji sa njegovim očiglednim naporima da uništi dokaze "povećava rizik od bekstva i opasnosti".

Tužioci će izneti svoje argumente u korist pritvora američkom sudiji za prekršaje u Vusteru, Masačusets, u četvrtak popodne.

Advokati Tešera nisu komentarisali slučaj i očekuje se da će na ročištu održanom u četvrtak ustvrditi da on ne bi trebalo da bude u pritvoru pre suđenja.

U dokumentaciji, koja takođe sadrži fotografije spavaće sobe osumnjičenog napravljene tokom FBI-ovog pretresa njegovog doma, navodi se da je u julu 2022. koristio svoj službeni vladin kompjuter da bi pretražio poznate masovne pucnjave koristeći termine za pretragu kao što su "Juvalde", "Rubi Ridž" i "Pucanje u Las Vegasu."

Tokom pretresa njegove kuće, FBI je pronašao razbijeni tablet računar, laptop i konzolu za video igrice u kontejneru. Pored toga, tužioci su rekli da su iskopali dokaze da je Tešera naložio drugim onlajn korisnicima da "izbrišu sve poruke".

Tešera je ranije ovog meseca optužen za jednu tačku za kršenje Zakona o špijunaži u vezi sa nezakonitim kopiranjem i prenošenjem osetljivog odbrambenog materijala, a po drugoj optužbi za nezakonito uklanjanje odbrambenog materijala na nedozvoljenu lokaciju.

Ako bude proglašen krivim, rekli su tužioci, preti mu kazna do 25 godina zatvora.

Veruje se da su dokumenti koji su procurili u srcu istrage najozbiljnijeg američkog narušavanja bezbednosti otkako se više od 700.000 dokumenata, video snimaka i diplomatskih depeša pojavilo na sajtu VikiLeaks 2010. Pentagon je to curenje nazvao "namernim, krivičnim delom".

Tužioci su u svom dopisu o pritvoru rekli da je Tešera u februaru 2022. počeo da pristupa stotinama poverljivih dokumenata koji nisu relevantni za njegov posao i da je neke od poverljivih informacija počeo da objavljuje na društvenim mrežama oko decembra 2022.

"Šteta koju je optuženi već naneo nacionalnoj bezbednosti SAD je ogromna. Šteta koju je optuženi još uvek u stanju da izazove je izuzetna", kaže se u dopisu.

Tajna dokumenta pružila su širok spektar visoko poverljivih informacija o saveznicima i protivnicima, sa detaljima u rasponu od ukrajinske protivvazdušne odbrane do izraelske špijunske agencije Mosad.

Nasilni komentari

Osim dokaza da je Tešera pokušao da opstruira dokaze i utiče na svedoke u slučaju, tužioci su saopštili da je imao problematičnu istoriju koja datira još iz tinejdžerskih godina.

Kada je imao 18 godina, rekli su da mu je zahtev za identifikacionu kartu za vatreno oružje odbijen zbog primedbi koje je dao dok je još bio u srednjoj školi u vezi sa "oružjem, uključujući molotovljeve koktele, oružje u školi i rasne pretnje".

Takođe je davao nasilne komentare o ubistvima na društvenim mrežama, uključujući jednu objavu u novembru 2022. u kojoj je rekao da bi, ako bi mogao, "ubio gomilu ljudi", jer bi to "suzbilo slaboumne".

Dana 10. februara 2023, Tešera je zatražio savet od korisnika o tome kojom vrstom puške bi bilo lako upravljati sa zadnje strane parkiranog terenca protiv "mete na trotoaru ili tremu", navodi se u podnesku.

Tužioci su rekli da su takođe pronašli dokaze da je Tešera priznao drugima na internetu da su informacije koje je objavljivao poverljive.

U razmeni poruka na platformi za četovanje, koje su uključene u podnesak, Tešera je upitan da li su informacije koje je objavio poverljive.

On je odgovorio: "Sve što sam vam govorio do sada je bilo".

U podnesku od srede, tužioci su naveli: "Ne postoji uslov za puštanje na slobodu koji bi se mogao postaviti, a koji bi razumno obezbedio njegovo buduće pojavljivanje na sudskom postupku ili bezbednost zajednice... Trebalo bi da bude zadržan u pritvoru"-

XS
SM
MD
LG